Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Rabobank: droogte nekt tarweoogst Australië

De droogte in Australië drukt de tarwe- en oliezadenoogst op dat continent zwaar, meldt Rabobank.

De akkerbouwers in Australië oogsten veel minder tarwe en oliezaden door de droogte. In sommige staten is 30 procent van de oogst verloren gegaan, meldt Rabobank Australia. De lente was heet en droog. De maand oktober was voor grote delen van Australië de warmste ooit gemeten.

Akkerbouwers in Australische staat Victoria zwaarst getroffen

Rabobank schat dat Australië ongeveer 23,3 miljoen ton tarwe oogst. Dat is 2 miljoen ton minder dan eerdere schattingen. Maar de tarweoogst is slechts 650.000 ton kleiner dan die van vorig seizoen. De akkerbouwers in de staat Victoria zijn het zwaarst getroffen door de hitte en droogte. Daar is veel tarwe gemaaid als hooi voor het vee.

Kwaliteit gerst valt tegen

Rabobank schat dat Australië 8,3 miljoen ton gerst oogst. Dat komt vooral doordat de akkerbouwers meer gerst zaaiden ten koste van koolzaad. Maar de kwaliteit van de gerst valt tegen. Het groeiseizoen was heet en droog en vlak voor de oogst viel er veel regen. De productie van koolzaad daalt dit seizoen met 12 procent naar 3,1 miljoen ton. Het overheidsbureau Abares schat de tarweoogst op 24,0 miljoen ton. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) gaat in de zogeheten Wasde-prognose van vorige week uit van 26,0 miljoen ton. Veel analisten vinden dat veel te optimistisch.

Beheer
WP Admin