Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Coceral verhoogt graanprognose EU

De EU oogstte meer tarwe dan gedacht. De Europese graanhandelsorganisatie Coceral gaat in de definitieve oogstprognose uit van 150,3 miljoen ton zachte tarwe.

Dat is bijna 2 miljoen ton meer dan vorig seizoen, dat ook al een recordoogst was. In de prognose van september ging Coceral nog uit van een oogst van 148,2 miljoen ton tarwe.

Gerstoogst pakt hoger uit

Ook de gerstoogst valt mee. Die schat Coceral nu op 61,1 miljoen ton. Dat is 800.000 ton meer dan de 60,3 miljoen ton die de handelsorganisatie in september voorzag. De gerstoogst is 1 miljoen ton groter dan vorig jaar.

Maisoogst kleiner dan verwacht

Bij mais is het andersom. Coceral schat de maisoogst nu op 58,5 miljoen ton. Dat is 1 miljoen ton minder dan in september. Vorig jaar oogstte de EU 75 miljoen ton mais.

Minder koolzaad en zonnebloemenzaad

De EU oogstte dit jaar minder koolzaad en zonnebloemenzaad dan vorig jaar. Volgens de handelsorganisatie oogstte de EU 21,5 miljoen ton koolzaad. Dat is 12% minder dan in 2014.

De oogst van zonnebloemenzaad wordt geschat op 7,8 miljoen ton. Dat is 14% minder dan vorig jaar. Coceral schat de sojabonenoogst in de EU op 2 miljoen ton, 11% meer dan in 2014.

Beheer
WP Admin