Foto: Hans Prinsen AkkerbouwNieuws

2015 op 2 na beste bietenjaar ooit

De akkerbouwers hebben dit jaar gemiddeld 83,5 ton bieten geoogst per hectare met een suikergehalte van 16,7%. Dat geeft een gemiddelde suikeropbrengst van 13,9 ton suiker per hectare. Daarmee behoort bietenjaar 2015 tot de top 3, meldt Suiker Unie.

In teeltjaar 2014 vestigden de akkerbouwers een record van 15,1 ton suiker per hectare. Dat wordt gevolgd door 2009 met een gemiddelde suikeropbrengst van 14,0 ton.

Natte omstandigheden

Afgelopen maandag moest nog 75 hectare bieten worden gerooid. Hier en daar zijn enkele hectares vanwege de natte omstandigheden niet geoogst. De bietenkwaliteit bleef afgelopen week vrijwel op hetzelfde niveau, stelt Suiker Unie. Het suikergehalte was gemiddeld 16,9% en de tarra bedroeg 12,3%. Ondanks de extreem hoge buitentemperatuur is het suikergehalte slechts minimaal gedaald.

De laatste bieten

Suiker Unie sluit maandag de bietencampagne af. Dan gaan de laatste bieten naar de fabriek in Vierverlaten. De locatie in Dinteloord sluit zondag de campagne af. Daarmee blijft de campagnelengte van dit jaar net binnen de 100 dagen. Dat is een relatief korte campagne, stelt Suiker Unie.

BTS 750 uitverkocht

De meeste telers hebben inmiddels het bietenzaad voor teeltjaar 2016 besteld. Een aantal rassen is uitverkocht waaronder BTS 750. De bestellingen moeten uiterlijk 4 januari binnen zijn bij Suiker Unie.

Beheer
WP Admin