AkkerbouwNieuws

‘Banken en overheid frustreren innovaties’

Banken en de overheid zijn terughoudend in het financieren en faciliteren van nieuwe technologische ontwikkelingen. Dat maakt het lastiger voor boeren en tuinders om te innoveren. Dat concluderen telers die meedoen aan het project Teelt de grond uit.

Telers bespraken hun ervaringen op het symposium op de Tuinbouwrelatiedagen in Venray. De telers verbouwen verschillende gewassen en bomen op systemen die geen directe verbinding hebben met de grond. Het project Teelt de grond uit wordt begeleid door het onderzoekinstituut PPO-WUR.

Minder emissie naar grondwater

Volgens onderzoeker Janjo de Haan biedt telen uit de grond voordelen. “Het vermindert de emissies naar het grondwater en de producten worden schoon geoogst. Het onderzoeksprogramma loopt van 2014 tot en met 2017. Een aandachtspunt is het voorkomen van de ziekten die zich kunnen verspreiden via het water waar de gewassen in worden geteeld. Ook de rentabiliteit van de teeltsystemen is een aandachtspunt.”

Samenwerking nodig om ontwikkelingen te steunen

De telers lopen er wel tegenaan dat banken nieuwe technieken niet willen financieren. Banken vragen eerst of de afzet is geregeld, zegt de Gelderse boomkweker Marien van Voorthuijsen. “Maar hoe kan dat als ik een nieuw systeem test? Ik kan mijn afnemers pas overtuigen als het goed werkt. Er is samenwerking in de keten nodig om dergelijke ontwikkelingen te steunen, ook richting banken.”

De Noord-Brabantse teler van blauwe bessen Peter van Dijk merkt ook terughoudendheid bij overheden. “De bestemmingsplannen zijn er niet op ingericht, net als de mestwetgeving.”

Beheer
WP Admin