Akkerbouw

Nieuws 1880 x bekeken

Proefrooiing uien minder betrouwbaar door variatie

Noordhoek – Door de groei van de laatste weken komt de uienproefrooiing van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) met een gemiddelde van 59,7 ton per hectare toch iets boven het resultaat van vorig jaar uit.

"Dat kan nog best veranderen", zegt Ralph de Clerck, voorzitter van de VTA-handelscommissie uien.

Hogere opbrengst Noroden

Verspreid over het hele land zijn in september monsters genomen. Hierbij valt op dat de opbrengstmeting in het Noorden hoger uitvalt dan in het Zuiden. Tonnages wil VTA hier niet aan verbinden, omdat die cijfers vanwege de dekkingsgraad van VTA niet volledig representatief zijn. "In het Zuiden worden meer vrije uien geteeld en bovendien ligt daar onze oorsprong, dus is onze dekking daar beter", legt De Clerck uit.

Verschillende zaaitijdstippen en weersomstandigheden

Sowieso is het lastig om dit seizoen een landelijk gemiddelde opbrengstverwachting te presenteren. Dat komt door de grote verschillen in productie, zelfs in een klein gebied. "Dat heeft alles met het zaaitijdstip en de weersomstandigheden te maken. Korstvorming bij vroeg gezaaide percelen leidde tot een dunnen stand", vertelt De Clerck, die zelf boert in Flevoland. "Ik heb 7,5 van mijn 35 hectare omgereden vanwege de dunne stand. En dan nog rooi ik maar 55 procent van de kilo's die ik normaal binnen rij."

Altijd discussie over proefrooiingen

Een proefrooiing levert altijd discussie op, weet De Clerck. "Zeker in een seizoen als deze kun je niet genoeg steekproeven doen. Maar dit is nu het resultaat van onze proefrooiing, maar door de variatie in opbrengst hij minder betrouwbaar dan normaal. Iedereen mag ermee doen wat hij wil."

Het saldo van de uienteelt oogt positief. "De markt voor uien is goed."

Of registreer je om te kunnen reageren.