Akkerbouw

Nieuws 1823 x bekeken 1 reactie

'Oekraïne belemmert tarwe export niet'

Kiev – Oekraïne gaat de graanexport niet beperken. Die toezegging doet landbouwminister Oleksiy Pavlenko in een interview met persbureau Reuters.

De handel wilde weten of Oekraïne het voorbeeld van Rusland zou volgen. Rusland verscherpte sinds begin dit jaar de kwaliteitseisen voor exporttarwe. Vanaf 1 februari geldt een exportheffing op tarwe van minstens €35 per ton. Rusland maakt de export onmogelijk om de stijging van de voedselprijzen te beperken.

Oekraïne zit in dezelfde situatie als Rusland. Het land heeft weliswaar niet te maken met economische sancties, zoals Rusland. Maar de nationale munt is net als in Rusland sterk in waarde gedaald. Het maakt import duurder, waardoor de binnenlandse prijzen stijgen. En het maakt de export aantrekkelijker, waardoor veel grondstoffen Oekraïne verlaten. Omdat de Russische export wegvalt, stijgt de vraag naar tarwe uit Oekraïne.

Maar Oekraïne gaat de export niet beperken, zegt Pavlenko tegen Reuters. "Er komen geen beperkingen en ook geen quotering. De overheid gaat net als in andere jaren overleggen met de handel hoe de export dit seizoen verder gaat verlopen."

Eén reactie

  • koestal

    Laat de Russen hun tarwe maar houden !

Of registreer je om te kunnen reageren.