Akkerbouw

Nieuws 4567 x bekeken 6 reacties

Saldi akkerbouw 2014 flink lager dan 2013

Doetinchem - Seizoen 2014 lijkt voor de akkerbouw af te stevenen op een magerder jaar dan voorgaande jaren. Dat leert een eerste blik op de saldi van dit jaar ten opzichte van vorig jaar.

Gemiddeld over alle gewassen die zowel in 2013 als in 2014 zijn geplaatst, is het saldo €677 per hectare lager. In het oogstnummer dat komende dinsdag uitkomt, heeft weekblad Boerderij van 21 gewassen de saldi uitgerekend.

Duidelijk is dat fritesaardappelen qua saldo dit jaar geen topper worden. De overaardappelen, die boven het contract worden geleverd, brachten maar 2,5 cent per kilo op, wat uiteindelijk een saldo opleverde van krap €1.400 per hectare. Het contractdeel van 40 ton per hectare heeft het saldo enigszins gered. Had de teler de aardappelen vrij gehad en voor het gehele volume €2,5 per 100 kilo ontvangen, dan zou een verlies resulteren van €1.302 per hectare. Vorig jaar brachten de frites nog €2.618 per hectare op, omdat de overaardappelen goed geld opbrachten.

Zetmeelaardappelen blijven een marginaal gewas qua saldo. Deze leveren volgens de saldoberekening een positief saldo op van €549 per hectare.

Uien zijn dit jaar niet de winstmaker die ze vorig jaar waren. Zaaiuien hadden vorig jaar een saldo van €5.146 per hectare, dit jaar slechts €705. Voor tweedejaars plantuien is het saldoverschil nog veel aanzienlijker: in 2013 een zeer hoog saldo van €6.901, dit jaar €586 in de min.

Bio-aardappelen, cichorei, wortelen, hybride wintergerst, koolzaad, zomertarwe en graszaad brengen enkele honderden euro's per hectare minder op dan vorig seizoen. Ondanks de hogere gewasopbrengst komt het suikerbietensaldo nagenoeg op hetzelfde niveau uit als vorig jaar, €2.452 per hectare. Blauw maanzaad brengt enkele honderden euro's extra op. Knolselderij en spinazie zelfs circa €1.500 per hectare meer.

Laatste reacties

 • stiekema farms

  Dus een verlies van 1302 euro per ha als de hele opbrengst voor 2.5 cent per kg verkocht zou worden? Neem 60 ton keer 2.5 ct is 1500 euro plus 1302 is 2802 euro. Dat zou kostendekkend moeten zijn? Even opnieuw je huiswerk doen, Boerderij!!

 • Martijn Knuivers
  Redactie

  Beste Stiekema farms. Komende dinsdag wordt het u helemaal duidelijk, wanneer u de saldotabellen met cijfers ziet. Uw bierviltjesberekening is nu wat voorbarig.

 • Peterrrs

  Stiekema farms, een saldo van 0 betekent nog lang niet dat een teelt kostendekkend is. Vaste kosten zitten nl niet in de saldoberekening. Saldo is daarmee nog wel een mooi getal om jaren (of bedrijven) met elkaar te vergelijken maar zegt nog lang niet alles over kostprijs en/of inkomen.

 • info36

  Volgens mij klopt er helemaal niets van die berekeningen. De werkelijke kosten liggen veel hoger. Een hectare aardappelen kost excl. grondlasten al minimaal 4000,- euro. Zaaiuien af land zijn ook in de min gegaan.

 • cocoma

  Als je op een bierviltje al uit kunt rekenen dat het verlies is, is de werkelijkheid nog erger!

 • kwekerij pluk de dag

  is dit met of zonder toeslagen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.