AkkerbouwNieuws

Saldi akkerbouw 2014 flink lager dan 2013

Doetinchem – Seizoen 2014 lijkt voor de akkerbouw af te stevenen op een magerder jaar dan voorgaande jaren. Dat leert een eerste blik op de saldi van dit jaar ten opzichte van vorig jaar.

Gemiddeld over alle gewassen die zowel in 2013 als in 2014 zijn geplaatst, is het saldo €677 per hectare lager. In het oogstnummer dat komende dinsdag uitkomt, heeft weekblad Boerderij van 21 gewassen de saldi uitgerekend.

Duidelijk is dat fritesaardappelen qua saldo dit jaar geen topper worden. De overaardappelen, die boven het contract worden geleverd, brachten maar 2,5 cent per kilo op, wat uiteindelijk een saldo opleverde van krap €1.400 per hectare. Het contractdeel van 40 ton per hectare heeft het saldo enigszins gered. Had de teler de aardappelen vrij gehad en voor het gehele volume €2,5 per 100 kilo ontvangen, dan zou een verlies resulteren van €1.302 per hectare. Vorig jaar brachten de frites nog €2.618 per hectare op, omdat de overaardappelen goed geld opbrachten.

Zetmeelaardappelen blijven een marginaal gewas qua saldo. Deze leveren volgens de saldoberekening een positief saldo op van €549 per hectare.

Uien zijn dit jaar niet de winstmaker die ze vorig jaar waren. Zaaiuien hadden vorig jaar een saldo van €5.146 per hectare, dit jaar slechts €705. Voor tweedejaars plantuien is het saldoverschil nog veel aanzienlijker: in 2013 een zeer hoog saldo van €6.901, dit jaar €586 in de min.

Bio-aardappelen, cichorei, wortelen, hybride wintergerst, koolzaad, zomertarwe en graszaad brengen enkele honderden euro’s per hectare minder op dan vorig seizoen. Ondanks de hogere gewasopbrengst komt het suikerbietensaldo nagenoeg op hetzelfde niveau uit als vorig jaar, €2.452 per hectare. Blauw maanzaad brengt enkele honderden euro’s extra op. Knolselderij en spinazie zelfs circa €1.500 per hectare meer.

Beheer
WP Admin