Akkerbouw

Nieuws 949 x bekeken

IGC: wereldvoorraad mais grootste in 27 jaar

Londen – De wereld heeft aan het eind van dit seizoen 190 miljoen ton mais op voorraad. Dat is de grootste eindvoorraad in 27 jaar, meldt de International Grains Council (IGC).

De organisatie van graanexporterende en importerende landen verwacht een goede maisoogst in de Verenigde Staten, Oekraïne en de EU, dankzij het groeizame weer van de laatste maanden. Ook voor Brazilië verhoogt IGC de verwachte maisoogst in de laatste prognose, die afgelopen weekeinde is verschenen. IGC verwacht seizoen 2014/2015 een wereldtarweoogst van 713 miljoen ton, een evenaring van de recordoogst van vorig seizoen.

Door de goede oogsten groeit de wereldvoorraad graan aan het eind van dit seizoen naar 426 miljoen ton. Dat is de grootste wereldgraanvoorraad in vijftien jaar.

IGC concludeert dat er veel tarwe van mindere kwaliteit is geoogst op het noordelijk halfrond, door de regen die zorgde dat de mais goed groeide. Daardoor komt er veel tarwe beschikbaar voor de voerproductie. Dat drukt op de maisprijs, maar steunt de prijs van maaltarwe. Ook het conflict in Oost-Oekraïne houdt de maaltarweprijs in de benen, stelt IGC.

Of registreer je om te kunnen reageren.