Akkerbouw

Nieuws 1880 x bekeken 4 reacties

Brussel: EU oogst meer graan

Brussel – De Europese Commissie verhoogt de oogstprognose voor de EU. Brussel gaat nu uit van een graanoogst van 303,2 miljoen ton. De prognose valt 1,5 miljoen ton hoger uit dan de prognose van vorige maand. Maar de Commissie heeft nog geen rekening gehouden met de vele regen in Bulgarije en Zuidoost-Europa.

De Bulgaarse overheid stelt dat 20 tot 25 procent van de tarwe verloren is gegaan. Ook Kroatië en Slowakije oogsten minder en het graan is van slechtere kwaliteit.

Door de goede oogst groeien de graanvoorraden in de EU. Aan het begin van dit groeiseizoen (1 juli 2013) lag er 27,8 miljoen ton graan op voorraad. Dat is genoeg om 5,29 weken verbruik te overbruggen. De graanvoorraad groeit naar 32,4 miljoen ton aan het eind van het groeiseizoen (30 juni 2014), verwacht de Commissie. Dat is genoeg om 6,16 weken te overbruggen.

Laatste reacties

 • peter85

  Wel grappig dat ze nu al weten hoeveel er komt. Ik zeg altijd eerst juigen als de oogst binnen is. Er kan nog genoeg gebeuren. Dit is ook een beetje opjutten zodat de boeren paniek krijgen en nu gauw contracten gaan afsluiten.

 • joannes

  Dat zegt meer over jezelf dan over de graanvoorraad inschatting @peter85! Op één veld heb je gelijk maar met de zaai, groei en weers gegevens in vergelijking met eerders oogsten op EU niveau hebben ze van week tot week een redelijk secure inschatting van wat er te verwachten is. Die weken verbruik verontrust me meer. Er is maar 1 oogstseizoen in een jaar van 52 weken! Praten over een voorraadgroei van 5,29 naar 6,16 weken zal ook wel op het verschil verbruik en oogst in betrokken jaar slaan in plaats van verbruik zoals het beschreven is.

 • info36

  Met alle eerdere oogsten zaten ze er ook naast. Hoe weet je nu je opbrengst al? Hier in het zuidwesten staat alles te verdrogen! Gezien de weersvoorspelling moet ik zien of het allemaal zo goed word.

 • ed12345

  Frankrijk ,toch een hele grote speler in EU granen ,meld dat het tot nog toe tegen valt

Of registreer je om te kunnen reageren.