Akkerbouw

Nieuws 1306 x bekeken 2 reacties

'Substantiële buffer waarborgt veiligheid metam-natrium'

Doetinchem – Producent Taminco en distributeur Certis stellen een substantiële bufferzone voor bij het gebruik van het grondontsmettingsmiddel metam-natrium.

De bedrijven zijn er van overtuigd dat dan een veilig gebruik is gewaarborgd.

In Nederland wordt metam-natrium op de markt gebracht onder de naam Monam, dat wordt gedistribueerd door Certis. Staatssecretaris Sharon Dijksma verbiedt tijdelijk het gebruik van metam-natrium. Het college voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen (Ctgb) moet eerst duidelijkheid geven over eventuele gevaren voor de volksgezondheid. Dat onderzoek moet voor 15 augustus zijn afgerond. De plantaardige sector heeft hier begrip voor, maar een definitief verbod levert wel problemen op.

Metam-natrium bestrijdt aaltjes in onder andere bollen, aardbeien en aardappelen. Bij de herziening van de verordening voor gewasbeschermingsmiddelen, zette Brussel in 2010 metam-natrium niet op de Annex-1 lijst, de lijst met toegelaten actieve stoffen. Vervolgens hebben vrijwel alle lidstaten het middel onmisbaar verklaard, waarna Brussel het in 2012 alsnog op de Annex-1 lijst zette. In Nederland verloopt deze toelating op 1 januari 2015.

De Belgische fabrikant Taminco moet uiterlijk 1 juli dit jaar het herregistratiedossier inleveren. In dat dossier stelt de fabrikant voor om een substantiële bufferzone in te stellen, meldt Certis. Als België de werkzame stof een toelating geeft, dan krijgt het automatisch een toelating in de andere landen die in dezelfde klimaatzone vallen als België. Nederland mag dan alleen nog aanvullende eisen stellen, maar geen verbod.

Laatste reacties

  • agratax2

    Wat is een -substantiele- bufferzone? Ik weet nog dat een groot deel van het AVEBE gebied bezwangerd was met de geur van Monam tijdens het grondontsmetten.

  • Broes

    @agratax: Het Ctgb noemt 100 tot 150 meter. Maar aanvullend onderzoek blijkt dus nog nodig. Opvallend is dat de producent zelf niet zegt te beschikken over de benodigde gegevens.

Of registreer je om te kunnen reageren.