Akkerbouw

Nieuws 806 x bekeken 4 reacties

Sterke groei Belgisch aardappelareaal

Kruishoutem – Het Belgische areaal consumptieaardappelen voor de oogst 2014 komt uit op 81.165 hectare, 6,4 procent meer dan vorig oogstjaar. Dat meldt het Vlaams proefcentrum voor de aardappelteelt PCA, naar aanleiding van cijfers die peilingen onder telers hebben opgeleverd.

Eerdere berichten gaven aan dat in Vlaanderen het areaal 4,7 procent zou uitbreiden naar 45.630 hectare. Nu zijn ook de gegevens over de teelt in Wallonië bekend. Daar neemt het areaal consumptieaardappelen toe met liefst 8,6 procent naar 35.535 hectare.

Ten opzichte van 2009 is in België voor de sector consumptie (vroege en bewaaraardappelen) de aardappelteelt sterk gegroeid. Voor België als geheel komt het areaal in 2014 bijna een vijfde (17 procent) hoger uit. In Wallonië is de uitbreiding het grootst geweest, daar kwam er een kwart van het aardappelareaal bij. In Vlaanderen groeide het ruim een tiende.

Laatste reacties

 • eenvoudige boer

  Vanaf 2009 17 % meer areaal. Is dit ongeveer gelijk aan de uitbreiding in verwerking.

 • info36

  Stelletje gekken.

 • marc47

  info36 ; sinds 2009 is de verwerking in België met 40% toegenomen, dus die 17% is zo gek nog niet.

 • JeuAbsil

  @marc47. Die 17% stijging is wel vreemd. 40 % stijging in de verwerking zegt mij helemaal niets. Het gaat gewoon om vraag en aanbod, en dat staat niet in verhouding. De frietfabrieken lachen zich kapot. De boeren die hebben uitgebreid vanaf 2009 hebben geluk gehad dat de opbrengsten per hectare laag waren(of oogsten mislukt vb Engeland), en zodoende de prijs hoog was. In een jaar als dit, verdien je helemaal niks, maar moet je toch de hoge vasten lasten blijven door betalen. Veel succes dan!

Of registreer je om te kunnen reageren.