Akkerbouw

Nieuws 1294 x bekeken

Uienexport naar Rusland valt terug

Den Haag – Rusland heeft in de eerste week van maart 1.400 ton Nederlandse uien ingevoerd. Dat blijkt uit de jongste gegevens van KCB/GroentenFruit Huis.

Rusland was daarmee de belangrijkste bestemming na het Verenigd Koninkrijk (1.700 ton) en Mauritanië (bijna 1.600 ton), maar in de voorgaande maand ging er gemiddeld ruim viermaal zoveel uien heen. De totale Nederlandse export (12.800 ton) was daardoor dan ook bescheiden, ongeveer de helft van het gemiddelde van de voorgaande vier weken.

Tot en met week 10 is dit seizoen bijna 640.000 ton uien geëxporteerd. Voor de vier weken daarna, vermeerderd met het gemiddelde resultaat in de voorgaande vijf seizoenen, is het bij elkaar opgeteld ruim 705.000 ton. Volgens ramingen voor de beschikbare seizoenhoeveelheid exportuien zou er 195.000 ton over moeten zijn, ofwel 15.000 ton per week. In de voorgaande vijf seizoenen was het weekgemiddelde over die periode iets (400 ton) meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.