Akkerbouw

Nieuws 1578 x bekeken laatste update:28 apr 2014

Suikerprijzen stijgen ondanks overschot

Brussel - De suikernoteringen zijn deze maand iets gestegen, mede als gevolg van berichten over een tegenvallende oogst in Brazilië. De droogte in dat land in januari en februari is de oorzaak.

Bovendien wordt meer suiker verwerkt tot ethanol dan in voorgaande jaren (55,7 procent dit jaar tegen 55 procent vorig jaar). Daardoor komt minder suiker beschikbaar voor export.

In Brazilië is dit seizoen slechts 14 procent suikerriet opnieuw aangeplant, vanwege de lage suikerprijzen in combinatie met het slechte weer. De laatste jaren werd gemiddeld 18 procent van het areaal suikerriet vernieuwd. De terugval heeft gevolgen voor de Braziliaanse suikerproductie in de komende jaren.

Ondanks de tegenvallers in Brazilië gaan de internationale marktbureaus voor seizoen 2013/2014 uit van een wereldsuikerproductie die groter is dan het verbruik. Dat veroorzaakt de relatief lage suikerprijzen. Marktbureau Czarnikow de productie dit seizoen op 181,8 miljoen ton suiker bij een consumptie van 179,8 miljoen ton. Dat geeft een overschot van 2 miljoen ton. Kingsman verwacht een suikeroverschot van 2,3 miljoen ton. De International Sugar Organisation houdt het op een overproductie van 4,2 miljoen ton suiker en F.O. Licht verwacht een overschot van 3,6 miljoen ton.

De eerste oogstraming voor het seizoen 2014/2015 voor Thailand, na Brazilië de grootste suikerexporteur in de wereld, gaat uit van een suikeroogst die 1 miljoen ton lager is dan de recordoogst van 11,4 miljoen ton van dit seizoen. De Thaise rietplantages hebben last van droogte.

Of registreer je om te kunnen reageren.