AkkerbouwNieuws

‘Groter areaal vergroot risico lage prijzen’

Doetinchem – De prognose van uitbreiding van het aardappelareaal in Noord-West Europa is met enige zorg ontvangen. Dinsdag maakte NEPG, de organisatie van aardappeltelers in Noordwest-Europa, deze prognose bekend.

Voorzitter van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) Louis Beemsterboer noemt het verrassend gezien de dit seizoen rustige marktstemming. ,,Er zijn al genoeg aardappelen, zeker in Frankrijk en België. Kijk maar naar de prijzen.” Hij ziet als verklaring vooral de toename van contractteelt, tegen verhoogde prijzen, bij een stabiel areaal vrije teelt. De discussie over de meeleveraardappelen blijft een lastige volgens Beemsterboer. ,,VTA blijft er tegenaan schoppen. Ze zijn namelijk gekoppeld aan prijzen uit het verleden. Dat is vooral bij een oplopende markt geen goede zaak.”

Directeur van Aviko Potato Dick Zelhorst had wel verwacht dat er uitbreiding van het aardappelareaal van de EU-5 zou komen, in Nederland vooral op de lichtere gronden. Hij wijst er wel op dat de aardappelteelt nu feitelijk pas herstelt van de sterke areaalkrimp na het oogstjaar 2011. Aviko mikt het komende oogstjaar vooral op de leverantie via vasteprijscontracten, zegt hij. Zelhorst: ,,Meeleveraardappelen heb ik het liefst helemaal niet. De teler kan ze beter vrij houden en zelf vermarkten. Daar ben ik een groot voorstander van.”

Grote areaal vergroot het risico op lage aardappelprijzen, denkt Keimpe van der Heide, bestuurslid van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). ,,Het evenwicht in de markt ligt bij een productie van 22 miljoen ton. Het was in het afgelopen seizoen al 24 miljoen ton. Areaalkrimp zou dus fijner zijn geweest, al zijn we natuurlijk nog in een pril stadium van het seizoen.” Mocht de oogst 2014 inderdaad groot uitvallen, dan zal de kwestie rond meelevering minder spelen, denkt hij. ,,Dat speelt immers meer naarmate de industrie echt de boer op moet voor aardappelen.”

Beheer
WP Admin