Akkerbouw

Nieuws 1744 x bekeken 3 reacties

Opbrengstafhankelijke stikstofnorm voor granen

Den Haag - Akkerbouwers op kleigrond krijgen de mogelijkheid om een hogere gebruiksnorm voor granen toe te passen als ze kunnen aantonen dat ze ook een hogere opbrengst hebben.

Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken besloten. Op klei was al een opbrengstafhankelijke stikstofnorm voor aardappelen en suikerbieten beschikbaar, deze wordt nu uitgebreid met granen.

Ook wordt het mogelijk om bij extreme regenval herbemesting uit te voeren. Uitspoeling van nutriënten door hevige regen kan bijvoorbeeld in spruiten tot aanzienlijke opbrengstvermindering of kwaliteitsverlies leiden. Om hierop in te spelen zal bijmesten onder voorwaarden mogelijk worden. "Milieukundig is het verlies al opgetreden. Er bestaat slechts een beperkt risico van de aanvullende gift, omdat het gezien de gevoerde bouwplannen om een beperkt aantal gewassen en een beperkt areaal zal gaan", schrijft Dijksma.
Tweede Kamerleden uitten tijdens het debat hun zorg over de bodemvruchtbaarheid. Deze gaat door de strenge gebruiksnormen volgens VVD, SGP en CDA achteruit. Akkerbouwers vrezen daling van hun gewasopbrengst en de kwaliteit van hun gewassen. "Wat is er duurzaam aan het uitmergelen van de bodem?", vraagt VVD-Kamerlid Helma Lodders zich af. Dijksma reageert dat er uit onderzoek blijkt dat het organische stofgehalte in de bodem constant is, ondanks de aanscherpingen. Ze erkent wel dat er grote verschillen kunnen optreden tussen bedrijven.

Een passende stikstofnorm voor luzerne komt er niet, antwoordde Dijksma op vragen van Carla Dik (CU). "De Europese Commissie heeft het actieprogramma niet willen wijzigen", aldus Dijksma.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Bemesten was nog nooit zo eenvoudig. Dat vult de politiek voor je in. Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je teveel gaat strooien. Ben benieuwd hoe lang het nog duurt voor de meststoffen op de bon gaan.

 • geert150

  we moeten net zoveel kunnen bemesten als het gewas nodig is,dus ook FOSFAAT !!!!!!!!!!!!!!!

 • maxisprint

  Afgelopen jaar alle uien voor de industrie moeten verkopen: door een fosfaatgebrek een te late begingroei, toen droogte dus stilstand, en toen een te late afrijping en dus bouten
  Ik had dus liever zelf de bemesting ingevuld, de politiek kan beter iets anders doen...

Of registreer je om te kunnen reageren.