Akkerbouw

Nieuws 723 x bekeken

Lage prijzen bedreigen Ierse aardappelteelt

Dublin – De veel te lage prijzen die telers ontvangen voor hun aardappelen vormen een bedreiging voor het voortbestaan van de sector in Ierland.

De kosten liggen momenteel boven de 200 euro per ton, terwijl de telers aanzienlijk minder voor hun aardappelen vangen.

Dat stelde voorzitter Eddie Downey van de Irish Farmers Association dinsdag bij de opening van een grote conferentie in Dublin. ''De teler vangt vandaag de dag 26 procent van de winkelprijs, terwijl dat vier jaar geleden nog 36 procent was. Hier moet onmiddellijk wat aan gedaan worden als de winkelbedrijven hun klanten Ierse aardappelen willen blijven verkopen.''

Volgens de IFA is de aardappelsector jaarlijks 80 miljoen euro waard. De productie ligt momenteel rond de 370.000 ton per jaar. Downey vindt dat de regering in Dublin zo snel mogelijk eerlijker verhoudingen in de keten moet regelen, een wens die de IFA al geruime tijd uit. ''De winkeliers moeten de teler een haalbare prijs betalen zodat zij hun kosten kunnen dekken en ook nog wat marge overhouden.''

Of registreer je om te kunnen reageren.