Akkerbouw

Nieuws 2442 x bekeken 1 reactie

Isoglucose drukt na 2017 suikerafzet

Brussel - Na afschaffing van de Europese quotering van de suikerproductie- en verwerking zal isoglucose aanzienlijk marktaandeel kunnen veroveren in de suikerverwerkende industrie.

Dat blijkt uit onderzoek van onafhankelijk researchinstituut Agribenchmark, besproken in de bijeenkomst van het Beheerscomité Suiker van de Europese Commissie op 30 januari. De productie van isoglucose, een hoogwaardig glucose-fructoseproduct vervaardigd uit tarwe en mais, mag in de EU nu nog maar 5 procent bedragen ten opzichte van de suikerproductie. Agribenchmark stelt dat isoglucose na afschaffing van de quotering tot 30 procent van de Europese suikerverwerking kan vervangen, vanwege de lagere productiekosten. Meerdere factoren zijn echter op de omvang van de verdringing van invloed, aldus een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ten eerste is dat de nu nog beperkte Europese productiecapaciteit voor isoglucose. Daarnaast spelen zowel markttechnische (prijsontwikkeling, acceptatie bij eindgebruiker) als productietechnische mogelijkheden in de verwerkende industrie een rol. Isoglucose is geschikt als grondstof voor bijvoorbeeld suikerwerk- en banketproducenten en de frisdrankindustrie. In Japan, dat zelf geen suiker en isoglucose maakt, bedraagt het aandeel isoglucose in de verwerkingsmarkt 20 procent.

Eén reactie

  • agro1

    ja, dat is mooi, mooi, mooi man. dat gebruiken, wat het goedkoopst is en daar vandaan halen, waar het goedkoopst te produceren is. als oppervlaktebeslag per hoeveelheid eindproduct groter is dan van bietsuiker, is dat een boost voor onze schandelijk ondergewaardeerde hoogwaardige in de verwerkende industrie mishandelde producten. belang van bietsuiker ligt in een zzeeerrr inefficiënt werkende industrie, die uit alle macht probeert de 'gewaardeerde' producenten stil te houden. grunningen forever en ciolos boppe!!

Of registreer je om te kunnen reageren.