Akkerbouw

Nieuws 1287 x bekeken

Aardappelprijzen India kelderen

Mumbai – De aardappelprijzen in India zijn in een maand tijd meer dan gehalveerd. Dat komt door de enorme oogst, meldt het Indiase dagblad Business Standard. Het nationale onderzoekscentrum NHRDF (National Horticultural Research and Development Foundation) verwacht dat de aardappelen nog goedkoper worden.

De Indiase akkerbouwers oogstten in 2014 totaal 40 miljoen ton aardappelen. In 2013 was de oogst veel kleiner, meldt het NHRDF. Daardoor stegen de prijzen in 2014 naar 40 roepies (52 cent) per kilo. Door het huidige grote aanbod zakte de gemiddelde groothandelsprijs in december naar ongeveer 20 roepies (26 cent), stelt het NHRDF. Momenteel is de prijs al gezakt naar 10 roepies (13 cent). Het gaat hier om de aardappelproductie tijdens het rabi-seizoen, de tweede moessonperiode in India. De aardappelen worden in oktober gepoot, aan het begin van de rabi-moesson. De oogst is nu volop aan de gang. Volgens het NHRDF produceert India 80 procent van alle aardappelen tijdens het rabi-seizoen. Het NHRDF schat de aardappelproductie in 2015 rond de 42 miljoen ton. De schatting is gebaseerd op een areaalgroei van 5 procent.

De deelstaat West-Bengalen had eerder dit jaar de grens gesloten voor transport van aardappelen naar andere deelstaten vanwege de kleine oogst in 2013. Door de grote oogst van dit jaar en de hoge oogstverwachtingen voor 2015 zijn de beperkingen opgeheven.

Of registreer je om te kunnen reageren.