Akkerbouw

Nieuws 1444 x bekeken 9 reacties

'Akkerbouw kan voerproteïnetekort niet opheffen'

Berlijn - Duitsland en Europa kunnen het tekort aan gewasproteïne voor veevoer niet opheffen met uitbreiding van de eigen teelt. Dat heeft de Grain Club, de alliantie van belangenbehartigers in de Duitse voedings- en veevoederindustrie, duidelijk gemaakt in een ontmoeting met leden van de Bondsdag in Berlijn.

De zelfvoorzieningsgraad met proteïnevoeders in de EU is slechts 30 procent. "Ondanks alle inspanning met veredeling staat vast: ons klimaat op de gematigde breedtegraden biedt op korte en middellange termijn geen perspectief op opbrengstverbetering bij proteïnegewassen", hield topman Wilhelm F. Thywissen van de Grain Club de parlementariërs voor. Thywissen waarschuwde voor valse verwachtingen op dat punt. "De binnenlandse leguminosenteelt kan met de internationaal geproduceerde soja niet concurreren, niet op de laatste plaats omdat leguminosen per hectare minder eiwit en koolhydraten opleveren dan bijvoorbeeld tarwe." Uiteindelijk resulteert de geforceerde teelt van proteïnegewassen er dan volgens hem in dat het akkerbouwareaal niet meer zo efficiënt mogelijk wordt benut. De Grain Club is daarom voor een doelmatige agrarische productie waarbij een kwalitatief hoogwaarde vlees-, melk- en eierenproductie in Duitsland behouden blijft. Tegen die achtergrond is het ook van belang dat er rechtszekerheid komt in de omgang met de import van transgene grondstoffen, aldus de graanclub.

Laatste reacties

 • agro1

  zijn de geweldige overschotten dan toch niet zo groot?? tijd voor gezonde prijzen, dan is de aanvoer ook verzekerd.

 • joohoo

  Wat wil je ook, de teelt van veevoer eiwit is sinds 1994 door de eu geblokeerd.Door een aktie van Greenpease in 1987[ waarbij het verkeerde schip aan de ketting werd gelegd ] is de invoer van reguliere soya zo goed als stil gevallen .Met zulke blunders ga je echt niet te koop lopen.

 • koestal

  dan blijven we afhankelijk van het buitenland,dat waren we ook al,hoeft geen probleem te zijn

 • broerelex

  @joohoo
  Dus als ik jou goed begrijp is er vanaf 1994, vanwege een actie van Greenpeace in 1987, bijna geen invoer naar de EU vanuit het buitenland van soja geweest? Kun je dat ook met bewijzen staven? Kun je mij de hoeveelheden soja die jaarlijks worden ingevoerd noemen?

 • agro1

  goed lezen!!! REGULIETRE soja, wat dat dan ook mag zijn, zal wel GM mee bedoeld worden, ipv normale, niet genetisch verknoeide soy. maar geen nood, het gat van rotterdam staat nog steeds wagenwijd open.

 • agro1

  REGULIERE dus

 • broerelex

  @agro
  Wat een bijdehande reactie! Is dit een antwoord? 'Reguliere soja, wat dat dan ook mag zijn' ?!. Zoek dat dan eerst eens uit, voordat je een ander vertelt goed te moeten lezen!

 • agro1

  inderdaad, is een reactie, zoals zovele, gewoon online-schriftelijke zelfbevrediging dus.

 • joohoo

  Begin jaren 90 werden er opeens redelijk veel erwten gezaaid, met opbrengsten van rond de 6 ton / ha . Door het wegstreepen van enkele gewasbeschermingsmiddelen en het blokkeren van eiwit toeslag van uit brussel was het lot voor de teelt bezegeld. Greenpease heeft bij een actie tegen gen soya een vergissing gemaakt door het verkeerde schip te blokkeren. Hierdoor is meer dan 20 jaar alleen gen soya ingevoerd. Ik ken geen veevoer leverancier die gewoone soya heeft kunnen leveren. Inmiddels wordt er weer gewoone soya ingevoerd met keurmerk????. Sommige besluiten blijken achteraf enorme negatieve gevolgen te hebben, het niet willen of kunnen overzien van de gevolgen leverd soms bizarre wetgeving op.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.