Akkerbouw

Nieuws 1034 x bekeken

Aardappelvoorraad groter dan vorig jaar

Zoetermeer – Van de bruto-aardappelopbrengst lag medio november 2,46 miljoen ton (64 procent) in de bewaarschuur.

Dat blijkt uit de eerste voorraadmeting van het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw. Dat is aanzienlijk meer dan vorig jaar (2,20 miljoen ton) en 2012 (2 miljoen ton). Het jaar daarvoor was de voorraad met 2,75 miljoen ton juist veel groter.

Met 240.000 ton meer bewaaraardappelen dan vorig jaar, ligt er een maandproductie voor de fritesindustrie extra op voorraad.

Van de aardappelen in bewaring is ongeveer 1 miljoen ton al verkocht, veel meer dan in de voorgaande jaren. De resterende 1,46 miljoen ton is vrij. Net als in de voorgaande jaren heeft de helft van de telers halverwege november nog vrije aardappelen.

Het tarrapercentage van de afgeleverde aardappelen ligt met 9,4 procent 1,1 procent hoger dan vorig jaar. De afzet is goed op stoom; er is netto zo'n 1,24 miljoen ton afgeleverd (1,18 miljoen ton in 2013). De ondervraagde bedrijven, 422 stuks, schatten het tarrapercentage van de vrije aardappelen op 8,8 procent. Flink lager dan voorgaande jaren. Netto ligt er dus nog stevige 1,34 miljoen ton vrije aardappelen achter de planken.

Of registreer je om te kunnen reageren.