Akkerbouw

Nieuws 2971 x bekeken 5 reacties

Tarweprijs EU harder onderuit dan op wereldmarkt

Doetinchem - De tarweprijs daalt in Europa dit seizoen veel harder dan op de wereldmarkt. En de daling in Nederland is weer groter dan in andere landen. Dat komt door het overaanbod aan voertarwe in de EU.

De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor tarwe stond aan het begin van dit graanseizoen (1 juli) op 230 punten (100 punten = prijspeil januari 2000). IGC berekent de index iedere dag op basis van tien fysieke tarwenoteringen verspreid over de wereld. Nu staat de prijsindex op 217 punten. Dat is een daling van 5,7 procent.

Op de termijnmarkt in Parijs noteert het novembercontract voor tarwe rond de €152 per ton. Het novembercontract kostte op 1 juli €184. Dat is een daling van 17 procent. De Duitse voertarwenotering (Hamburg) daalde sinds 1 juli met 11 procent en de Franse maaltarwenotering (Rouen) met 19 procent. Dat zijn veel forsere dalingen dan op de wereldmarkt.

In Nederland daalde de tarweprijs nog harder. Rond 1 juli noteerde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) €199 per ton voertarwe. Drie maanden later zit de tarweprijs 27 procent lager op €146.

Door het mooie weer in Europa tijdens het groeiseizoen is de druk op de tarweprijs in de EU veel groter dan op de wereldmarkt. De Europese akkerbouwers haalden dit seizoen een record van 154 miljoen ton tarwe van de akkers. Maar tijdens de oogst viel veel regen, vooral in Frankrijk. Daardoor is bijna de helft van de Franse tarwe niet te verkopen als maaltarwe. Importerende landen in Afrika en het Midden-Oosten hebben de Franse exporteurs al gewaarschuwd dat ze geen bijmenging accepteren met tarwe uit andere landen. Daardoor moet Frankrijk veel voertarwe verkopen binnen de EU. Dat drukt de prijs enorm en verlaagt ook de maisprijs, omdat tarwe en mais uitwisselbaar zijn.

De daling van de maisprijs op de wereldmarkt houdt wel gelijke tred met die in Europa. De prijsindex voor mais van IGC staat op 174 punten. Dat is 20 procent lager dan op 1 juli. Dat komt overeen met de daling van 20 procent van het novembercontract voor mais op de termijnmarkt in Parijs sinds 1 juli. De RVO.nl-notering voor mais daalde sinds 1 juli met 19 procent.

Ook sojabonen werden de laatste maanden flink goedkoper. IGC publiceerde op 1 juli een prijsindex voor sojabonen van 267 punten. Nu ligt die 22 procent lager.

Laatste reacties

 • slutter

  Wij moeten For Farmers eens even bij de jas.......voerprijzen amper gedaald....

 • farmerbn

  Handelaren verdienen pas geld als er handel is. Normaal verkopen boeren weinig graan als de prijzen slecht zijn maar dat vinden de handelaren niet goed dus maken ze de boeren bang dat de prijzen nog verder dalen. De media en misschien wel boerderij voorop doet dat spelletje (onwetend) mee. De boeren gaan toch maar verkopen en de handelaren nemen hun marges. Dat gebeurd er nu dus en daarom in Europa een meer gedaalde graanprijs.

 • koestal

  Bij For Farmers wordt een prijsdaling na 2 maanden doorberekent,een prijsstijging ook ,heeft te maken met de nog aanwezige gekochte voorraden .

 • schoenmakers1

  ik dacht dat met name in nederland een veel graan geïmporteerd moet worden om al het vee te voeden, dit staat toch haaks op het feit dat de prijs hier het laagst is

 • gjcamps

  Als je dan de daling van de Euro ten opzichte van de Dollar er nog bij rekend zijn de prijsdalingen (in USD) internationaal gezien nog sterker.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.