AkkerbouwNieuws

Opbrengstgroei gewassen nog niet uitgeput

Doetinchem – Het einde van de opbrengstgroei van akkerbouwgewassen is nog niet bereikt. De genetische en teelttechnische mogelijkheden zijn niet uitgeput. Dat stelt Wageningen UR-onderzoeker Bert Rijk in een inventarisatie in het weekblad Boerderij van volgende week. De consumptieaardappel is een punt van zorg.

De opbrengsten van akkerbouwgewassen zijn de afgelopen decennia flink gestegen, vooral van suikerbieten, frites- en zetmeelaardappelen. Zo nam de suikeropbrengst tussen 1950 en 2000 met 50 procent toe.

Rijk, onderzoeker plantaardige productiesystemen bij Wageningen UR, stelt vast dat nieuwe rassen van suikerbieten, wintertarwe, zomergerst en zetmeelaardappelen nog steeds meer opbrengen dan hun voorgangers. Bij consumptieaardappelen is nog een slag te slaan, want bij dit gewas is de opbrengsttoename afgevlakt. Rijk concludeert dat telers de genetische potentie van consumptieaardappelen onvoldoende benutten.

“Bij aardappelen is een hoge marge op pootgoed niet mogelijk, want dan gaan telers rassen zelf vermeerderen”, zegt Gerard Backx van handelshuis HZPC. “Daardoor blijft het budget voor research beperkt en dat is zorgelijk.”

Daarnaast gaat de veredeling vaan zaadgewassen veel sneller dan van de vegetatief vermeerderde aardappel. Ook vervangen telers een ras met een lange staat van dienst, zoals Bintje, niet snel.

De opbrengst van gewassen hangt niet alleen af van raseigenschappen, maar ook van de factoren klimaat, bodem en teeltmaatregelen.

De opbrengst van zaaiuien is tussen 1962 en 2012 met 75 procent gestegen. De genetische potentie kan verder omhoog, zegt Jaap Jonker van De Groot en Slot. “Met meer ziekteresistenties en uitgebalanceerde teelt- en klimaatomstandigheden.”

Voor tarwe geldt hetzelfde. De opbrengsten stegen met 75 tot 100 procent sinds 1962. Ook hier is het nog niet klaar. “Door de veredeling hebben we nog steeds een stijgend opbrengend vermogen van 0,5 tot 1 procent per jaar”, zegt Hein de Jong van Limagrain. “Bij wintertarwe is in potentie een opbrengst van 20 ton per hectare mogelijk.”

 

Lees meer in weekblad Boerderij

Beheer
WP Admin