Akkerbouw

Nieuws 1878 x bekeken 8 reacties

Bieten reinigen scheelt zesduizend vrachtwagens

Dinteloord – Het reinigen van suikerbieten bij de verlading scheelt jaarlijks zo'n 200.000 ton grondtarra, oftewel zesduizend vrachten.

Dat blijkt uit de proef van Suiker Unie. Het transport van bieten is een grote kostenpost, meldt manager agrarische dienst Arno Huijsmans in het Cosun Magazine. De consequenties van het voorreinigen voor telers en ligplaatsen worden verkend.

Op dal-, zand- en kleigrond was de tarraverlaging gemiddeld 27 procent. Huijsmans merkt hierbij op dat 2013 een regenrijke oogstperiode kende.

Verschil tussen de bewaarperiodes was er niet. Uit de kraan- en muisverlading kwam een verschil van minder dan 1 procent. Droog bewaren geeft een licht positief effect op het reinigen.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Wordt het wiel voor de zoveelste keer weer opnieuw uitgevonden?

 • Zandboertje

  Het wiel had moeten blijven
  Jarenlange positieve ervaring gehad met de Unsinn(muis)

 • Noordam2

  200.000 ton maal 5 ? euro is een miljoen besparing op transport, daar kun je niet veel voor investeren, daarnaast heeft de boer ook kosten en verlies van product. je kan ook nog bij het rooien op tarra letten maar dat geeft ook meer verlies dus dat doen we niet. al met al niet veel te halen met die plannen

 • pinkeltje

  Het tarrapercentage steeg naar 7,9 procent (week 5: 7 procent) staat er vandaag in een ander bericht. Met dat soort cijfers heeft mobiel reinigen niet veel zin meer als je dat afzet tegen de extra kosten van brandstof, machines en verlies van stukjes biet. En wat zijn veel boeren blij dat een aantal jaren gelden het mobiele reinigen werd afgeschaft! Hoewel je dat natuurlijk per situatie moet bekijken.

 • schoenmakers1

  ik ben speciaal gestopt met de bietenteelt omdat het laden met de loader altijd problemen gaf, zou nu zomaar weer kunnen beginnen met de teelt, is een zeer goed systeem als men er goed mee omgaat, en dat de tarra zo laag is, komt dit niet omdat men met de muis laad?

 • pinkeltje

  Hoeveel procent van de bieten wordt met een muis geladen dan? En zijn dat overwegend bieten van de zware grond waar de problematiek het meeste speelt?

 • Zandboertje

  Ideale aan de muis is dat je de bieten gewoon langs bijna elke sloot kunt leggen in een lange bult. De bieten liggen dan gewoon weer op het bietenperceel, en geeft dan nogal wat minder transport tijdens het rooien. En vervolgens kunt afdekken met normale materialen, omdat de bult niet meer vierkant is. Deze bulten liggen in het buitengebied en zijn dan snachts ook zonder överlast' te verladen. Graag de machine gister weer terug, al hoeft het niet vanwege de tarra. Bietverlies stelt weinig voor

 • pinkeltje

  Punt is dat lang niet alle bieten percelen in ons mooie landje langs een weg of pad liggen waar je vlot met een vrachtwagen kunt komen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.