AkkerbouwNieuws

Warm weer geeft tarwe voorsprong

Dronten – De ontwikkeling van gewassen te velde, vooral tarwe, loopt voor door het relatief warme weer. “Vroeg gezaaide percelen staan erbij alsof het half maart is”, zegt Paul Hooijman van adviesbureau DLV Plant.

“Het loopt voor, maar daar zijn geen conclusies aan te verbinden. Als het ineens heel hard gaat vriezen kan het tot problemen leiden, maar zover is het nog niet. Als het geleidelijk kouder wordt, gaat de plant gewoon stilstaan.”

Wel vind Hooijman dat akkerbouwers rekening moeten houden met de mineralisatie die in de grond plaatsvindt door het bovengemiddeld warme weer. “Wie een stikstofmonster moet steken kan dat maar beter snel doen om een representatief monster te krijgen. Als het hard gaat regenen, spoelen de mineralen weg, dat zou jammer zijn.”

Naast tarwe staan ook bloembollen in de volle grond. Deze wortelen goed met dit weer. “Tulpen mogen vanaf 15 januari stikstof hebben. Dat is iets om over na te denken. Voor vorstschade ben ik niet zo bang.”

In alle gewassen is het oppassen geblazen met onkruiden, waarschuwt Hooijman, want die groeien ook.

De weersverwachtingen voor volgende week zijn onzeker, maar de weerstations zijn het er wel over eens dat het minder zacht wordt. De temperaturen gaan waarschijnlijk naar normale waardes voor de tijd van het jaar. Iets minder kans is er op een weertype waarbij het gaat sneeuwen en vriezen, maar helemaal van de lucht is dat niet.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin