Akkerbouw

Nieuws 358 x bekeken

Prijssysteem Pommak gaat dit jaar verder

Oudenaarde – Het Belgische aardappelprijsinformatiesysteem Pommak had in de testfase gemiddeld vijf tot vijftien transacties per week.

De testfase is vorig jaar uitgevoerd met 95 aardappeltelers in Vlaanderen en 40 uit Wallonië. Er deden vier afnemers mee, zei medewerker Marc Goeminne van het onderzoeksinstituut PCA op de Aardappeldag in Oudenaarde. "Er staan transacties van twaalf rassen op."

Pommak gaat dit jaar verder, zegt Goeminne. "Op de lijst wordt nu ook aangegeven of de transactie afkomstig is van een teler of van een afnemer. Iedere deelnemer wordt geacht alle transacties op te geven, behalve de contractueel vastgelegde aardappelen. De aardappelen kunnen bestemd zijn voor verwerking tot frites of chips of weggaan voor export of de versmarkt."

Deelname kost 30 euro per jaar, zegt Goeminne. "De steun van de Vlaamse overheid was alleen bestemd voor de testfase. We zoeken nog externe financiering."

Of registreer je om te kunnen reageren.