Akkerbouw

Nieuws 1887 x bekeken 4 reacties

Mansveld wil snel toestemming voor cisgenese

Den Haag – Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu wil snel duidelijkheid van de EU over het toestaan van cisgenese als veredelingstechniek.

Dat schrijft ze in een brief aan EU-commissaris voor gezondheid, Tonio Borg, mede namens staatssecretaris Dijksma van EZ.
Nederland is voor een vrijstelling van de Europese regelgeving voor genetische modificatie vooor producten die met cisgenese zijn ontwikkeld. Cisgene is een vorm van genetische modificatie binnen soorten zoals aardappelen en aardbeien. Het kan een belangrijke rol spelen in de bestrijding van phytophthora.
Mansveld verwijst naar conclusies uit een advies van anderhalf jaar terug van de Efsa, de EU-voedselveiligheidsautoriteit. Daaruit blijkt volgens haar dat producten die zijn veredeld via cisgenese niet meer risico's met zich meebrengen dan traditioneel veredelde gewassen. Er is nog geen besluit genomen in de EU over de status van nieuwe veredelingstechnieken. Duidelijkheid is volgens Mansveld 'zeer gewenst voor de veredelingsbranche, die nu terughoudend is met de verdere ontwikkeling en toepassing van deze veredelingstechnieken'.
Mansvelds brief is de uitvoering van een toezegging van eind juni 2013 en volgens haar in lijn met een begin juli 2013 aangenomen motie in de Tweede Kamer van de Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Carla Dik-Faber (Christenunie). Beide Kamerleden verzoeken in de motie de regering om in Europees verband topprioriteit te maken van de vrijstelling voor cisgenese.

Laatste reacties

 • bbuizer

  Cisgenese is heilloze weg, een universitaire lobby. Niet aan beginnen! Werken met DNA-markers daarentegen kan de klassieke veredeling enorm versnellen en houdt de natuurlijke wijze van inkruisen in stand. Bovendien zijn in Peru nog voldoende locale aardappelrassen met resistenties tegen Phytophthora infestans.

 • bbuizer

  Werken met DNA-markers zou bovendien wel eens veel goedkoper kunnen zijn dan cisgenese en veel mogelijkheden bieden om gezien de veranderde teeltomstandigheden (o.a. als gevolg van de klimaatverandering) per regio nieuwe rassen te ontwikkelen waar de boeren en tuinders wat mee kunnen.
  'Kleine' veredelaars krijgen zo ook meer kansen. Dat is erg belangrijk voor de agro-biodiversiteit. We krijgen er daarmee ook niet nog weer een probleem bij wat betreft patenten en octrooien.

 • Walter Botteldoorne

  Heel interessant ,dank je wel ervoor.

 • MGW

  @bbuizer: Het is wel duidelijk dat je onvoldoende af weet van veredeling. DNA markers worden al tientallen jaren gebruikt. Juist als je goedkoper wil werken, dan moet je cisgenese veredeling toestaan. Het versnelt het proces omdat de juiste DNA informatie kan worden `ingeplakt`. Je kan het ook wel zien als enigszins natuurlijk omdat het kopiëren en inplakken van dit DNA ook elke dag gebeurt in het DNA van de planten zelf. Door juist die aardappelrassen te gebruiken uit Peru e.d. is het mogelijk om het door middel van deze techniek wellicht binnen enkele jaren mogelijk om het in te kruisen bij aardappels.
  Kortom, juist om processen te versnellen en een weg in te slaan om ziektes uit gewassen is deze manier van verdeling van levensbelang.

Of registreer je om te kunnen reageren.