Nauwelijks biologische alternatieven voor koper - Foto: Hans Prinsen AkkerbouwAchtergrond

Nauwelijks biologische alternatieven voor koper

Gangbare akkerbouwers kunnen phytophthora te lijf met synthetische gewasbeschermingsmiddelen, maar biologische akkerbouwers hebben eigenlijk geen goed wapen tegen de gevreesde schimmelziekte.

Koperoxychloride is als bestrijdingsmiddel in enkele Europese landen toegelaten (in een maximum dosering van 6 kilo per hectare per jaar), maar in Nederland niet. Alternatieven voor koper als bestrijdingsmiddel zijn volgens Wageningen UR resistente aardappelrassen, biodiversiteit, groene middelen en – opmerkelijk – lage doseringen koper.

Koper in lage dosering heeft goed bestrijdend effect

Het best werkende alternatief voor koper in hoge dosering is het toepassen van koper in een lage dosering. De negatieve aspecten van koper op het milieu worden hierbij sterk gereduceerd, terwijl er wel een goed bestrijdend effect is. Een reguliere toelating van koperoxychloride als bestrijdingsmiddel door het CTGB is dan wel vereist. Voordeel is dan dat gebruik kan worden gemaakt van gespecialiseerde fungicideformuleringen, waarvoor veel minder koper nodig is dan bijvoorbeeld bij gebruik van koperhoudende meststoffen.

Resistent ras werkt onvoldoende

Het gebruik van resistente rassen is onvoldoende, omdat de schimmel vaak na verloop van tijd de resistentie weet te doorbreken. Er zijn rassen die minder gevoelig zijn voor de ziekte. Punt van aandacht is de acceptatie van deze rassen door de consument en (super)markt.

Aardappel minder snel ziek door biodiversiteit

Biodiversiteit maakt de aardappelen weerbaarder. Door extra biodiversiteitsmaatregelen, zoals kleinere oppervlaktes, niet ploegen en gescheiden teelten, blijken aardappelen minder snel ziek te worden. In een langjarige proef bleef de opbrengst 3,7 ton hoger dan bij een standaard biologisch teeltsysteem.

Groene middelen op basis van natuurlijke stoffen, zoals kaliumfosfiet, die de weerstand van de plant verhogen kunnen in combinatie met resistente rassen ook bijdragen aan de beheersing van phytophthora in biologische aardappelen. Oriënterend onderzoek door Wageningen UR heeft enige werking laten zien.

Lees meer berichten over het gebruik van koperoxychloride in biologische aardappelen

Beheer
WP Admin