Akkerbouw

Achtergrond 1508 x bekeken

Export koolzaad van Oekraïne naar EU stort in

Oekraïne exporteert minder koolzaad. De productie is dit jaar zwaar tegengegevallen doordat het areaal veel kleiner was dan aanvankelijk gedacht. Oekraïne exporteert gewoonlijk veel koolzaad naar de EU.

Volgens het nationale bureau voor de statistiek in Kiev stond er dit jaar 456.000 hectare koolzaad in Oekraïne. Vorig jaar was dat 680.000 hectare en in 2014 teelden de akkerbouwers in Oekraïne nog 880.000 hectare koolzaad. Het areaal is in twee jaar bijna gehalveerd, meldt de Amerikaanse landbouwraad in de hoofdstad Kiev.

De landbouwraad gaat uit van een oogst van 1,2 miljoen ton koolzaad. Dat is 34% minder dan vorig jaar van het land is gehaald. De kleine oogst gaat ten koste van de export, vooral naar de EU. De landbouwraad schat dat Oekraïne dit seizoen slechts 800.000 ton koolzaad beschikbaar heeft voor de export. Dat is 44% minder dan vorig seizoen. Er is in seizoen 2016/2017 slechts 450.000 ton koolzaad beschikbaar voor verscheping naar de EU. Dat is zelfs 60% minder dan vorig seizoen.

EU ook zelf minder koolzaad geoogst

De EU is de grootste verbruiker van koolzaad in de wereld en voor een groot deel afhankelijk van de import vanuit Oekraïne. Dat knijpt des te harder, omdat de EU dit jaar zelf ook minder koolzaad heeft geoogst. De Europese Commissie schat dat de EU dit seizoen 20,5 miljoen ton koolzaad heeft geoogst. Dat is ruim 1 miljoen ton minder dan vorig seizoen. Oekraïne is samen met Australië de belangrijkste leverancier van koolzaad voor de oliemolens.

Ondanks deze vooruitzichten komt de koolzaadprijs op de termijnmarkt in Parijs weinig in beweging. De notering van het meest verhandelde contract (november-2016) beweegt al weken rond de €360 per ton. Dat komt doordat de dalende soja- en olieprijs een drukkend effect hebben op de koolzaadprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.