Akkerbouw

Achtergrond 1428 x bekeken 1 reactie

Roemeens plan voor grootmacht op graanmarkt

Roemenië wil met 4 andere landen een grootmacht vormen op de graanmarkt. Bij tarwe blijft de macht van deze combinatie gelijk aan die van Frankrijk. Op de maismarkt neemt ze de macht over.

Roemenië wil niet langer tweede viool spelen op de Europese graanmarkt. De premier van Roemenië lanceert daarom een plan om een regionale graanmacht te vormen, samen met Hongarije, Oekraïne, Moldavië en Bulgarije. Het plan is afkomstig van premier Dacian Ciolos, de voormalige EU-commissaris voor de landbouw. Ciolos wil de productiviteit van de landbouw verhogen door middel van investeringen in technologie en in de verwerking van graan.

Frankrijk heer en meester op tarwemarkt

Roemenië wil met de samenwerking een grotere marktmacht realiseren op de Europese graanmarkt. Die wordt nu vooral gedomineerd door Frankrijk en Duitsland. Frankrijk is heer en meester op de tarwemarkt. Het land produceerde vorig jaar ruim 40 miljoen ton zachte tarwe. Dat is helft meer dan de productie van bijna 27 miljoen ton van Duitsland, de tweede tarweproducent in de EU. Als het plan van Ciolos slaagt, dan is de nieuwe Oost-Europese combinatie met een gezamenlijk productie van 45 miljoen ton tarwe maar iets groter dan Frankrijk.

Op de maismarkt draaien de rollen wel helemaal om. Frankrijk produceerde vorig jaar zo'n 13 miljoen ton mais en is daarmee ook bij mais de grootste producent in de EU. De landen in het Roemeense plan oogstten vorig jaar gezamenlijk 42 miljoen ton mais. Zelfs in het droge groeiseizoen van 2015 produceerden de vijf landen ruim drie keer zoveel mais als Frankrijk.

Slimme aanpak Ciolos

Ciolos pakt het slim aan door Oekraïne bij de graangrootmacht te betrekken. Oekraïne is in de combinatie goed voor meer dan de helft van de productie. Zonder dat land blijft de grootmacht te klein om Frankrijk naar de kroon te steken. Bovendien heeft Oekraïne ruzie met Rusland en zoekt toenadering tot de EU.

Bijzonder is dat Ciolos Moldavië in zijn plan betrekt. Moldavië is een dwerg op de Europese graanmarkt, maar het land heeft wel een paar pluspunten. Moldavië is sterk gericht op de landbouw. De bevolking is relatief hoog opgeleid en Moldavië heeft een goed onderwijssysteem. In die zin past Moldavië in het plan van Ciolos om de landbouw te innoveren.

Eén reactie

  • agratax(1)

    Hiervoor moet wel en handelsovereenkomst of samenwerking met Oekraine gesloten worden en daar is Nderland nu net tegen evenals Moskou. Wie zal de sterkste blijken Roemenie of Rusland. Nederland zal hier echt geen rol in spelen met Geen Stijl en andere actie voerders.

Of registreer je om te kunnen reageren.