Akkerbouw

Achtergrond 2143 x bekeken

Animo voor investeren in beregening klein

Het huidige droge najaar beïnvloedt nauwelijks het standpunt van aardappeltelers over de wenselijkheid van beregening. Het gros voelt er om verschillende redenen niets voor.

Weinig aardappeltelers zijn naar aanleiding van het droge najaar gaan nadenken over de aanschaf van een regeninstallatie of te investeren in druppelirrigatie. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een enquête van Boerderij op Boerderij.nl. Maar 1 op de 8 telers vindt dat de huidige droogte reden is over aanschaf na te denken.

Redenen om niets te doen, zoals ontbrekend goed beregeningswater

De grote groep die niets gaat doen, noemt daarvoor verschillende redenen. De afwezigheid van goed beregeningswater wordt vaak genoemd. Of het water is niet dichtbij of het is te zout. Wat ook genoemd wordt, is dat niet beregend mág worden. 'Zit in een bruinrotgebied, mag dus niet beregenen', motiveert een teler zijn keuze niet te investeren in kunstmatige beregening. 'In Zeeuws-Vlaanderen kan er niet beregend worden', zegt een ander.

Aardappeloogst op klei praktisch gestagneerd

Op kleigronden is de aardappeloogst goeddeels stil komen te liggen. De droogte van de afgelopen twee maanden heeft geleid tot harde kluiten die zich niet laten uitzeven. Op de rooier beschadigen de kluiten de aardappelen, die door het hoge onderwatergewicht juist erg gevoelig zijn voor stootblauw. De dalende temperaturen vergroten de gevoeligheid van de aardappelen.

Beregeningsinstallatie voor grote groep te duur om zelf aan te schaffen

Opvallend is dat van de groep die niet nadenkt over investeren in beregening of irrigatie ongeveer een derde al één of meerdere beregeningsinstallaties heeft, of aangeeft er zo nodig een te kunnen huren. Een andere grote groep spreekt van een te dure investering voor een situatie die slechts ‘incidenteel’ voorkomt. 'Elk jaar is anders'.

Beregening in aardappelen, jaren geleden. Foto: Mark Pasveer
Beregening in aardappelen, jaren geleden. Foto: Mark Pasveer

Beregening onnodig op zand- en dalgronden

Telers van zand- en dalgronden merken in de enquête op dat de droogte bij hen geen rooiproblemen geeft en beregening daarom niet aan de orde is. Hooguit moeten ze wat sneller rijden om voldoende grond lang genoeg op de machine te houden.

'Verwerkers zouden premie moeten geven voor beregenen'

Tegenover de geringe animo voor investeren in beregening staat dat 40% van de akkerbouwers in de enquête aangeeft dat de fritesindustrie en de aardappelverwerkers een premie zouden moeten geven aan leveranciers die kunnen beregenen. 'Iemand die zijn nek uitsteekt, mag daarvoor beloond worden', luidt een reactie. Verder: 'Boer en fritesfabriek hebben er beiden baat bij', 'Hier op bedrijf moeten extra kosten voor worden gemaakt, terwijl de industrie profiteert' en 'Ja, de aardappelteelt is toch al zo marginaal'.

Tegenover de geringe animo voor investeren in beregening staat dat 40% van de akkerbouwers aangeeft dat fritesindustrie en aardappelverwerkers een premie zouden moeten geven aan leveranciers die kunnen beregenen. 'Iemand die zijn nek uitsteekt, mag daarvoor beloond worden', luidt een reactie

De 60% die niks voelt voor een premie op kunnen beregenen, vindt dat voor een groot deel niet eerlijk. Deze groep komt met een reactie zoals: 'Dit is niet eerlijk, ik heb geen mogelijkheid om te beregenen, dus word ik twee keer gestraft als de fritesindustrie ook nog de mensen beloont die kunnen beregenen'. Ook vindt deze groep dat de markt zijn werk moet doen ('Geen contract meer tekenen, alles vrij, dan wordt het wel betaald uit de markt').

Of registreer je om te kunnen reageren.