Akkerbouw

Achtergrond 961 x bekeken

Suikerprijs blijft laag

De suikerprijs lijkt de bodem bereikt te hebben. Op de termijnmarkt in Londen noteerde het eerst aflopende termijncontract maandag $347 per ton. Vorige week vrijdag noteerde Londen $343 per ton.

Suiker is jarenlang niet zo goedkoop geweest. Sinds januari 2009 noteerde het eerst aflopende termijncontract altijd boven de $345 per ton witsuiker. Ten opzichte van vorig jaar is de prijs ongeveer $85 lager in de maand augustus. En een daling van ruim $44 per ton vergeleken met de prijs die begin dit jaar werd betaald.

Last van waardedaling reaal

De suikerprijs heeft last van de waardedaling van de Braziliaanse reaal. De waarde van de Braziliaanse munt is door de economisch slechte situatie tot een erg laag niveau gedaald. Dat maakt Braziliaanse suiker goedkoop op de wereldmarkt. Daarnaast is het droog geworden in Brazilië. Door het mooie oogstweer kan het land een goede productie verwachten. De oogst van suikerriet kan onverminderd door gaan. Ook dat heeft een drukkend effect op de prijs.

Regen in Thailand

Daarnaast regent het in Thailand. Daardoor is er zicht op een uitstekende suikerproductie. Brazilië is de grootste suikerproducent in de wereld en Thailand is de nummer vier op de ranglijst van suiker producerende landen. Beide landen zijn verreweg de grootste spelers op de internationale suikermarkt. Samen bedienen ze meer dan de helft van de wereldmarkt.

Meer suiker geproduceerd dan nodig

De regenval in Thailand zorgt voor een enigszins goede hoop op een redelijke suikeroogst. Hoewel de verwachting is dat de oogst in India lager zal zijn dan in het voorgaande seizoen, verwachten analisten dat de wereld dit seizoen opnieuw veel meer suiker produceert dan het nodig heeft. In seizoen 2015/2016 verwacht het Amerikaanse landbouwministerie USDA opnieuw dat de productie in de vraag kan voorzien. De grote suikervoorraad op de wereld blijft de prijs drukken.

Prognose: suikerprijs stabiliseert.

Of registreer je om te kunnen reageren.