Akkerbouw

Achtergrond 1906 x bekeken 1 reactielaatste update:30 mei 2016

Duurzaamheid wordt beloond met titel 2015

Akkerbouwer Gerrit van de Westeringh is door een vakjury uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd Beste Gewasbeschermer 2015.

Akkerbouwer Gerrit van de Westeringh in Zennewijnen (Gld.) is winnaar van de wedstrijd Beste Gewasbeschermer 2015. Hij won een Heliosec (een opvangbak om tankresten in op te slaan) ter waarde van €5.000 en een drone. De teler is door de vakjury uitgeroepen als winnaar, omdat hij duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Van de Westeringh vindt de prijs een hele eer. “Maar”, relativeert hij, “anderzijds is de prijs in de basis niets meer dan gewoon goed je werk doen als akkerbouwer.”

Burgers dichtbij je bedrijf

Het bedrijf van Van de Westeringh ligt bij een nieuwbouwwijk van Tiel. Burgers dichtbij je bedrijf schept kansen en bedreigingen. Kansen in de zin van veel klanten voor de boerderijwinkel en bedreigingen in de zin van veel kritische ogen die je goed in de gaten houden als je met de veldspuit over het land rijdt.

Vervelende reacties van burgers heeft Van de Westeringh echter nooit gehad. Wel complimenten over z’n bloemenstroken. De stroken blijken vaak aanleiding tot spontane gesprekjes tussen hem en voorbijgangers. Een mooie gelegenheid ook om eventuele vragen over het spuiten te beantwoorden en vooroordelen te weerleggen, aldus de akkerbouwer.

Voor de foto poseert Gerrit van de Westeringh met zijn Hardi New Commander-spuit in een bloemenstrook. In de stroken huizen veel nuttige insecten.
Voor de foto poseert Gerrit van de Westeringh met zijn Hardi New Commander-spuit in een bloemenstrook. In de stroken huizen veel nuttige insecten.

 

Bloemenstroken

Langs sloten, zeker op de zichtlocaties van de stad, heeft hij bloemenstroken van 3 tot 4 meter breed. Vier jaar terug startte hij ermee via de stichting Bloeiend Bedrijf. Daarna kon hij subsidie krijgen voor de stroken via het waterschap. Sinds dit jaar heeft hij de bloemenstroken aangemeld als Ecologisch Aandachtsgebied-vergroeningsmaatregel. Hij krijgt nu voor de stroken geen aparte subsidie meer, omdat binnen het GLB stapelen van subsidies niet is toegestaan.

Nuttige insecten

Van de Westeringh had zijn vergroening ook geheel kunnen invullen met groenbemesters, maar hij is overtuigd van het nut van de bloemenstroken. Ze zorgen voor meer nuttige insecten, zoals sluipwespen, gaasvliegen en zweefvliegen. Zo hoeft hij minder insecticiden te spuiten. “De bloemen bloeien te laat voor een echt effect op bladluizen, maar de schadedrempel om te spuiten tegen luizen komt wel steeds hoger.” Afgelopen seizoen spoot de teler slechts de helft van de tarwe met een insecticide. Enkele jaren terug voegde hij nog standaard een insecticide toe aan de T2-bespuiting.

Op het Boerderij-congres 'Grond om te Boeren' op 8 december werd Van de Westeringh uitgeroepen tot Beste Gewasbeschermer 2015.
Op het Boerderij-congres 'Grond om te Boeren' op 8 december werd Van de Westeringh uitgeroepen tot Beste Gewasbeschermer 2015.

 

De mengsels bevatten onder meer cosmea, zonnebloem, klaproos, boekweit, korenbloem, chrysant en gele ganzenbloem. Hij vindt niet dat deze te veel grond opslokken. “De teeltvrije zone voor aardappelen is 1,5 meter; 1,5 meter erbij, en je hebt een bloemenstrook.”

Wel of niet spuiten

Wel of niet spuiten is een kwestie van goed monitoren en goede afwegingen maken. Een goede gewasbeschermer zijn, betekent niet dat de teler sowieso bespuitingen nalaat. Vorig jaar bijvoorbeeld liet hij de luizenbestrijding in aardappelen achterwege. Dit jaar voerde hij wel een luizenbestrijding in aardappelen uit.

Hij gebruikt altijd insecticide Actara bij poten. Normaal is het effect daarvan lang genoeg. Dit jaar kwamen door het koude voorjaar de luizenvluchten pas laat op gang, waardoor Van de Westeringh toch een extra bestrijding uitvoerde. Achteraf een juiste keus, gezien de afkeuringscijfers van virusziek in pootgoed door NAK, stelt de akkerbouwer.

De akkerbouwer heeft zijn middelenopslag prima voor elkaar. De middelen staan netjes gerubriceerd.
De akkerbouwer heeft zijn middelenopslag prima voor elkaar. De middelen staan netjes gerubriceerd.

 

Veldleeuwerik houdt teler scherp

Van de Westeringh is lid van Akkerbouwstudiegroep Tiel. Sinds drie jaar neemt hij ook deel aan duurzaamheidscollectief Veldleeuwerik, met een groep telers in Zuidoost-Gelderland. “Discussiëren met collega’s houdt je scherp en dwingt je tot nadenken over je eigen bedrijfsvoering.” Met de adviseurs van zijn toeleveranciers AgruniekRijnvallei en Ten Brinke kan hij ook wel sparren, maar hij had behoefte aan extra reflectie over zaken die niet 
direct met de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen te maken hadden.

“Kijken bij collega’s brengt je soms op frisse ideeën en zorgt ervoor dat je uit je comfortzone durft te stappen.” Tijdens een Veldleeuwerik-bijeenkomst zag hij bijvoorbeeld dat een collega een phytobak gebruikt om tankresten in op te vangen. Bij Veldleeuwerik moet de bedrijfsvoering elk jaar verduurzaamd worden. Het idee borrelde toen bij hem op dat zo’n bak een goed duurzaamheidsdoel voor 2016 zou kunnen zijn. “Dat ik nu net een Heliosec heb gewonnen, komt erg goed van pas,” lacht de akkerbouwer.

Beweeg uw muis over het icoon voor meer bedrijfsinformatie.

Eén reactie

  • farmerbn

    Zonder die winkel had hij volgens mij geen bloemetjes.

Of registreer je om te kunnen reageren.