AkkerbouwAchtergrond

Zonnebloemen oogsten

Droogte of een bui regen heeft hier in Australië veel invloed op de opbrengst. Door 10 millimeter regen verviervoudigt de opbrengst van onze zonnebloemen.

De vorige week hebben we de zonnebloemen geoogst. Ofschoon het al 3 maanden geen druppel heeft geregend, was de opbrengst redelijk. Deze varieerde van 1,6 ton per hectare tot 400 kilo per hectare. Het verschil was 10 millimeter regen dat aan een kant van het perceel extra viel in januari.

Vocht tekort

Het gewas had juist de laatste weken tijdens het afrijpen alle vocht uit de grond gehaald en kwam iets vocht tekort,vandaar de grote verschillen in opbrengst. Gemiddeld heeft het perceel 750 kilo per hectare opgebracht. De prijs was echter goed. Ik kon $860 per ton (€520) ontvangen af boerderij.

Tarwe zaaien

Afgelopen maandag zijn we met tarwe zaaien begonnen. De eerste dag was een catastrofe. Elke paar honderd meter hadden we verstoppingen in de slangen die het zaad en kunstmest naar de zaaiunits bliezen. Na uren zoeken, ontdekten we dat een van de drie zaaddoseringen van de zaadkar niet afsloot. Daardoor verdubbelde de zaadhoeveelheid. Nadat we het probleem gevonden hadden, was dit in enkele minuten verholpen. Hierna ging alles zonder problemen.

900 hectare gezaaid in 2 dagen

De volgende 2 dagen konden we 900 hectare zaaien totdat het warempel donderdagochtend begon te regenen. Er viel in 1 uur 8 millimeter. Voldoende om alles stop te zetten. Het is een plezier om met deze nieuwe zaaicombinatie met een snelheid van 12 à 13 kilometer per uur te zaaien en elke dag 400 tot 500 hectare zaad op de juiste diepte in de grond te plaatsen.

Loopsnelheid

Ik denk terug aan mijn eerste klant in Nederland waarvoor ik als loonwerker zaaide. Hij was een heel goede boer, die in de regio bekendstond vanwege zijn goede gewassen. Hij vond het maar niets dat ik sneller reed dan hij achter de zaaimachine kon lopen. Goed zaaien deed je stapvoets en niet sneller dan met een paard, zodat je hooguit 5 hectare per dag kon zaaien in plaats van 500 hectare. Het zou mooi zijn als deze persoon kon zien hoe het 45 jaar later gebeurd.

Diep zaaien

Het verbaast me ook, dat boeren hier de tarwe en gerst veel dieper durven te zaaien dan we in Nederland doen. Sommige begraven de tarwe, en vooral gerst, tot 15 centimeter diep in de grond. Dit doen ze omdat de toplaag van ruim 10 centimeter kurkdroog is. En zonder regen doet het zaad niets. Om toch het zaad direct te laten kiemen moet de boer wel zo diep gaan om het in vochtige grond te krijgen. Het verbaast me dat het merendeel van deze tarwe uiteindelijk toch boven de grond uitkomt. Op percelen waar het vocht te diep zit, zaait de boer op normale diepte en hoopt hij dat het binnen redelijke tijd voldoende regent zodat het zaad dan alsnog kan kiemen. Zou hij wachten tot na de regen, dan is hij vaak te laat voor dit seizoen.

Beheer
WP Admin