Zimbabwaanse melkveehouder jaagt op meer winst
De schaarste aan melk in Zimbabwe zorgt bij Mafuro Farming tot een winst van 4 cent per liter. Verdere groei ligt dan voor de hand, maar die zoekt Sean Webster in de buurlanden. Daar ziet hij volop kansen voor zijn lowcost model.
Sean Webster is geboren en getogen op een grote tabaksplantage ten noorden van de Zimbabwaanse hoofdstad Harare. Vlak voordat de ‘landroof’ in 2000 startte, verkocht zijn vader dat bedrijf.
Na een periode van reizen door Nieuw-Zeeland, waar hij ervaring opdeed met het melken van koeien, zag Sean kans om een zuivelbedrijf op te zetten in Zimbabwe. Met hulp van de overheid en de steun van een aantal banken, werd in 2018 Mafuro Farming geboren. Het is eigendom van Innscor Africa Limited, een beursgenoteerde voedselproducent in Zimbabwe.
Sean is de oprichter en huidige CEO van Mafuro Farming, een op beweiding gebaseerd melkveebedrijf. “We hebben momenteel 600 hectare onder irrigatie op twee boerderijen. Daar houden we nu 1.400 melkkoeien en 1.100 stuks jongvee.” De gemiddelde productie is jaarrond zo’n 18 liter per koe per dag met 4,20% vet en 3,20% eiwit.
Het bedrijf werkt met een Jersey Holstein-kruising. De melkkoeien wegen gemiddeld 450 kg. “Ik ben op zoek naar een kleiner, sterker dier met het laagste voerverbruik die mogelijk is voor onze omgeving en ons bedrijfsmodel” aldus Sean Webster.
Tekst gaat verder onder foto

Liever marge dan liters
Sean stuurt op de marge per liter melk, ook al drukt dat de productie per koe. “Onze koeien lopen jaarrond het grootste deel van de dag in de weide en worden dagelijks verplaatst met tijdelijk schrikdraad. We voeren krachtvoer, granen en peulvruchten bij. In de zomer vullen we aan met relatief veel eiwit, in de winter met relatief veel energie.”
De in de wachtruimten opgevangen drijfmest gaat terug op het land via de irrigatie. “Dit is een waardevolle bron van meststoffen en versterkt de efficiëntie van ons systeem.”
In totaal zijn er 90 medewerkers voor in de stallen en op het land, daarbovenop zijn er 20 mensen overhead in administratie en management. Het melken startte in een verplaatsbare melkstal die met de koeien meeliep over de uitgestrekte velden. Nu draait op het eerste bedrijf een 2×30 swingover melkstal, op het andere bedrijf een 30 stands buitenmelker.
De gemiddelde productiekosten liggen in Zimbabwe rond de € 0,54 per liter. Door zijn focus op lage kosten draait Webster in de plus, want de afnemer ProDairy betaalt 4 cent per liter meer.
Tekst gaat verder onder foto

Groei over de grens
Verder groei in Zimbabwe lijkt niet haalbaar. “De levering van stroom en energie haperen, en er is een groot gebrek aan veterinaire producten. De rente is hier hoog en de looptijden zijn kort. Daardoor is het moeilijk een melkveebedrijf te beginnen, want dat vraagt lange termijn investeringen.”
Sean heeft wel ambitieuze plannen om zijn bedrijf uit te breiden naar buurlanden die het low cost feed-model niet hanteren. “Ons systeem is zeer concurrerend en geeft ons de mogelijkheid om die markten te betreden. De productiekosten stijgen wereldwijd, maar we hebben het bedrijfsmodel dat kan resulteren in hogere winsten.”

LEES MEER ARTIKELEN OVER ZUIVEL
Nieuwsbrief zuivelmarkt
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.