Foto: Henk Riswick RundveeFoto

Zelf kalfsvlees verkopen in lastige coronatijden

Evert Verwoert verkoopt kalfsvlees aan huis via Vlees van de Kalverhouder. De winst zit ’m niet in de marge, maar in het draagvlak.

  • Evert Verwoert (24) heeft in maatschap met zijn ouders Evert (52) en Harlene (48) een kalverbedrijf met 2.820 blankvleeskalveren en 32 hectare (in gebruik). De maatschap heeft twee bedrijfslocaties, in Randwijk (Gld.) en Opheusden (Gld.). - Foto's: Henk Riswick

    Evert Verwoert (24) heeft in maatschap met zijn ouders Evert (52) en Harlene (48) een kalverbedrijf met 2.820 blankvleeskalveren en 32 hectare (in gebruik). De maatschap heeft twee bedrijfslocaties, in Randwijk (Gld.) en Opheusden (Gld.). – Foto’s: Henk Riswick

  • De locatie in Randwijk. Verwoert werkt volgens het all-in/all outprincipe en elke locatie telt één leeftijdsgroep om arbeidspieken te voorkomen. Er is een vaste medewerker die 60 uur per week op beide locaties meedraait. Dat is nodig omdat Evert jr. 40 uur per week als vertegenwoordiger voor Van Drie werkt.

    De locatie in Randwijk. Verwoert werkt volgens het all-in/all outprincipe en elke locatie telt één leeftijdsgroep om arbeidspieken te voorkomen. Er is een vaste medewerker die 60 uur per week op beide locaties meedraait. Dat is nodig omdat Evert jr. 40 uur per week als vertegenwoordiger voor Van Drie werkt.

  • Corona laat zich voelen op het kalverbedrijf. Zo is er veel meer variatie qua nuka’s. Verwoert merkte onder meer dat in coronatijd weinig rosés zijn opgezet. Nuka’s bestemd voor de zwaardere rosésector kwamen zo ook op zijn bedrijf binnen. Het gemiddelde opzetgewicht lag daardoor in 2020 wel 2 kg hoger.

    Corona laat zich voelen op het kalverbedrijf. Zo is er veel meer variatie qua nuka’s. Verwoert merkte onder meer dat in coronatijd weinig rosés zijn opgezet. Nuka’s bestemd voor de zwaardere rosésector kwamen zo ook op zijn bedrijf binnen. Het gemiddelde opzetgewicht lag daardoor in 2020 wel 2 kg hoger.

  • De gemiddelde afmestleeftijd was vorig jaar ook hoger: 29 weken. Het afmestgewicht lag daarbij 15 kg hoger dan normaal. Ook de voederconversie zat boven het normale niveau. Het grootste probleem was echter de leegstand van 7 weken in 2020. Dat kostte Verwoert tienduizenden euro’s.

    De gemiddelde afmestleeftijd was vorig jaar ook hoger: 29 weken. Het afmestgewicht lag daarbij 15 kg hoger dan normaal. Ook de voederconversie zat boven het normale niveau. Het grootste probleem was echter de leegstand van 7 weken in 2020. Dat kostte Verwoert tienduizenden euro’s.

  • In een normaal jaar noteert Verwoert 1,75 ronde aan vleeskalveren, in 2020 was dat 1,5 ronde. Dat komt neer op 15% minder kalveren. Bovendien vergoedde Van Drie de leegstand in het begin nog na 4 weken. Die vergoeding is er door corona – wel op vrijwillige basis – van afgegaan. Verwoert heeft daarbij één voordeel. Hij wisselde van bank voor een beter rentepercentage. Dat scheelt nu flink.

    In een normaal jaar noteert Verwoert 1,75 ronde aan vleeskalveren, in 2020 was dat 1,5 ronde. Dat komt neer op 15% minder kalveren. Bovendien vergoedde Van Drie de leegstand in het begin nog na 4 weken. Die vergoeding is er door corona – wel op vrijwillige basis – van afgegaan. Verwoert heeft daarbij één voordeel. Hij wisselde van bank voor een beter rentepercentage. Dat scheelt nu flink.

  • Verwoert is een verkooppunt van het concept Vlees van de Kalverhouder. Hierin wordt kalfsvlees via reguliere kanalen geslacht en verwerkt en vervolgens door 40 mesters teruggekocht. Het is niet per se vlees van deze 40 mesters, maar de consument heeft de zekerheid dat de dieren in Nederland gemest en geslacht zijn. En Verwoert en zijn 39 collega’s hebben het voordeel dat voor verkoop niet het hele kalf verwaard hoeft te worden.

    Verwoert is een verkooppunt van het concept Vlees van de Kalverhouder. Hierin wordt kalfsvlees via reguliere kanalen geslacht en verwerkt en vervolgens door 40 mesters teruggekocht. Het is niet per se vlees van deze 40 mesters, maar de consument heeft de zekerheid dat de dieren in Nederland gemest en geslacht zijn. En Verwoert en zijn 39 collega’s hebben het voordeel dat voor verkoop niet het hele kalf verwaard hoeft te worden.

  • Vlees van de Kalverhouder bestaat nu iets meer dan een half jaar en corona was de reden van de introductie van het concept. Er werd slecht verkocht en restaurants zaten dicht. Er was echter wel veel vraag vanuit de consument naar kalfsvlees en de kalverhouders wilden het graag proberen. Het begon als een ludieke actie, maar het aantal verkooppunten blijft stijgen.

    Vlees van de Kalverhouder bestaat nu iets meer dan een half jaar en corona was de reden van de introductie van het concept. Er werd slecht verkocht en restaurants zaten dicht. Er was echter wel veel vraag vanuit de consument naar kalfsvlees en de kalverhouders wilden het graag proberen. Het begon als een ludieke actie, maar het aantal verkooppunten blijft stijgen.

  • Bijzonder is dat Vlees van de Kalverhouder dwars door de sector loopt. Het profiel is neutraal. De initiatiefnemers zijn niet aan een partij gebonden en willen laagdrempelig zijn. Rosé of blank, contract- of vrije mester, iedereen is welkom. Samen is er een groter netwerk en wordt in heel Nederland verkocht.

    Bijzonder is dat Vlees van de Kalverhouder dwars door de sector loopt. Het profiel is neutraal. De initiatiefnemers zijn niet aan een partij gebonden en willen laagdrempelig zijn. Rosé of blank, contract- of vrije mester, iedereen is welkom. Samen is er een groter netwerk en wordt in heel Nederland verkocht.

  • foto 9
Binnen Vlees van de Kalverhouder zijn marges voor elke deelnemer gelijk: 15 tot 20%. Daar mag niet aan getornd worden. Verwoert zegt dat de winst beperkt is – daarvoor hoeft hij het niet te doen -, maar dat deelname qua draagvlak zeer positief uitpakt. Consumenten zien het bedrijf en Verwoert kan vertellen en laten zien hoe hij werkt. Dat spreekt enorm aan.

    foto 9
    Binnen Vlees van de Kalverhouder zijn marges voor elke deelnemer gelijk: 15 tot 20%. Daar mag niet aan getornd worden. Verwoert zegt dat de winst beperkt is – daarvoor hoeft hij het niet te doen -, maar dat deelname qua draagvlak zeer positief uitpakt. Consumenten zien het bedrijf en Verwoert kan vertellen en laten zien hoe hij werkt. Dat spreekt enorm aan.

  • Op de locatie in Randwijk bevindt de voerkeuken zich in een afgesloten gebouw.

    Op de locatie in Randwijk bevindt de voerkeuken zich in een afgesloten gebouw.

  • Een overzicht in de voerkeuken. De kalveren krijgen een rantsoen van melkvervangmix, muesli en gehakseld tarwestro. Stro maakt 12% van het rantsoen uit. Per ronde komt dit neer op 39 kg stro per kalf.

    Een overzicht in de voerkeuken. De kalveren krijgen een rantsoen van melkvervangmix, muesli en gehakseld tarwestro. Stro maakt 12% van het rantsoen uit. Per ronde komt dit neer op 39 kg stro per kalf.

  • Verwoert koos voor automatisch ruwvoer voeren. Op die manier is de voeropname zo efficiënt mogelijk en is er nauwelijks voerverlies. Arbeidsgemak is een ander voordeel.

    Verwoert koos voor automatisch ruwvoer voeren. Op die manier is de voeropname zo efficiënt mogelijk en is er nauwelijks voerverlies. Arbeidsgemak is een ander voordeel.

  • Het ruwvoer gaat via deze leidingen de stal in.

    Het ruwvoer gaat via deze leidingen de stal in.

  • En belandt vervolgens via deze buizen automatisch in de voerbak.

    En belandt vervolgens via deze buizen automatisch in de voerbak.

  • Melk voeren gebeurt - in tegenstelling tot ruwvoer voeren - niet automatisch. De bedrijfsmedewerker doet dit met de Milkboy. Dit is weliswaar arbeidsintensief (3 uur per dag per locatie), maar Verwoert vindt een dagelijks controlemoment belangrijker. Zo blijft er aandacht voor de kalveren.

    Melk voeren gebeurt – in tegenstelling tot ruwvoer voeren – niet automatisch. De bedrijfsmedewerker doet dit met de Milkboy. Dit is weliswaar arbeidsintensief (3 uur per dag per locatie), maar Verwoert vindt een dagelijks controlemoment belangrijker. Zo blijft er aandacht voor de kalveren.

  • Verwoert investeerde in 2019 flink in energiebesparing. De helft van het dak van de grootste kalverstal in Randwijk is bezaaid met zonnepanelen. In totaal wordt 173.000 kWh geleverd. In Opheusden is dat 180.000 kWh. De investering kon uit, omdat Verwoert in de eerste subsidiepot van de SDE zat. Nu zijn beide bedrijfslocaties ruim zelfvoorzienend.

    Verwoert investeerde in 2019 flink in energiebesparing. De helft van het dak van de grootste kalverstal in Randwijk is bezaaid met zonnepanelen. In totaal wordt 173.000 kWh geleverd. In Opheusden is dat 180.000 kWh. De investering kon uit, omdat Verwoert in de eerste subsidiepot van de SDE zat. Nu zijn beide bedrijfslocaties ruim zelfvoorzienend.

  • Verwoert investeerde in Randwijk ook in zonnecollectoren. Die geven veel rendement. Water tot 70 à 80 graden verwarmen voor de kalvermelk is een grote kostenpost. Met zonnecollectoren liggen de kosten nu de helft zo laag.

    Verwoert investeerde in Randwijk ook in zonnecollectoren. Die geven veel rendement. Water tot 70 à 80 graden verwarmen voor de kalvermelk is een grote kostenpost. Met zonnecollectoren liggen de kosten nu de helft zo laag.

  • Met zonnepanelen en -collectoren compenseert Verwoert ook enigszins zijn relatief dure gasrekening. Hij werkt namelijk noodgedwongen met duur tankgas, omdat het bedrijf niet op het gasnetwerk aangesloten kan worden.

    Met zonnepanelen en -collectoren compenseert Verwoert ook enigszins zijn relatief dure gasrekening. Hij werkt namelijk noodgedwongen met duur tankgas, omdat het bedrijf niet op het gasnetwerk aangesloten kan worden.

Beheer
WP Admin