AlgemeenOpinie

Zeewier en andere schone beloftes

Met enige regelmaat komen hoera-verhalen voorbij over nieuwe gewassen die het helemaal gaan maken. Zeewier is een van die teelten.

Vandaag opent niemand minder dan koning Willem-Alexander een nieuw zeewiercentrum op Texel. Een paar jaar geleden al werd een klein proefveld in gebruik genomen in de Oosterschelde. Zeewier heeft alles in zich om groter te worden dan de huidige wereldwijde top-drie van landbouwgewassen; tarwe, mais en rijst, heet het.

Andere voorbeelden van veelbelovende nieuwe producten zijn olifantsgras, hennep, eendenkroos en algen, om nog maar te zwijgen van eiwitrijke insecten waar prima varkensbrok van te maken zou zijn. Stuk voor stuk zijn ze op papier veelbelovend, maar steeds blijkt de praktijk weerbarstig. Of de teelt valt tegen, of de markt wil er niet aan. Tot nu toe zijn er erg weinig echte successen. Er is dus alle reden voor een flinke dosis gezonde scepsis tegenover de jubelverhalen. Eerst maar es kiek’n wat ’t wordt.

Toch is het belangrijk dat dit soort projecten wel van de grond komt. Er zal maar eentje tussen zitten van het kaliber kweekvis. In een luttele 25 jaar is de wereldproductie daarvan zo sterk gegroeid dat het rundvlees voorbij is gestreefd. Helaas hebben Nederlandse bedrijven daar amper van geprofiteerd. Dat moet ons met de algen, het eendenkroos en het zeewier niet weer overkomen. De toekomst van de landbouw kon best eens op zee liggen.

Beheer
WP Admin