Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

WTO: EU moet invoerrechten biodiesel schrappen

De WTO heeft opnieuw geoordeeld dat een ‘strafheffing’ van de EU op de import van biodiesel uit Argentinië moet worden geschrapt. Een geschillenpanel van de wereldhandelsorganisatie kwam al eerder tot dat oordeel, maar de landen gingen in hoger beroep.

Volgens de WTO is de heffing (24,6%) excessief hoog en deugt de berekening van de Argentijnse kostprijs niet. De EU stelde de heffingen in 2013 in na klachten vanuit de toen noodlijdende industrie, dat het land biodiesel op de interne markt van de EU zou ‘dumpen’. Bij dumping wordt product onder de kostprijs in het eigen land in het buitenland verkocht.

De EU stelde de heffingen in 2013 in na klachten vanuit de toen noodlijdende industrie, dat Argentinië biodiesel op de interne markt van de EU zou ‘dumpen’

De Argentijnen zouden de productie van biodiesel ook de facto subsidiëren, door een hoge exporttaks op soja te zetten. De meeste biodiesel in Argentinië wordt uit soja-olie gemaakt. Volgens onder meer de Europese brancheorganisatie EBB, zorgt de exporttaks op het ruwe product ervoor dat relatief veel soja wordt verwerkt tot biodiesel.

Uitspraak over 30 dagen officiële status

De uitspraak van de WTO krijgt over 30 dagen een officiële status en de EU zal dan de WTO moeten informeren over maatregelen die haar beleid weer in lijn met de WTO-regels brengen. In Nederland wordt nauwelijks meer biodiesel gemaakt en de Argentijnse concurrentie treft vooral producenten in grote koolzaadproducerende landen Duitsland en Frankrijk.

Indonesië en Maleisië

Het is de vraag wat de uitspraak betekent voor Indonesië en Maleisië. Ook zij kregen een strafheffing om de oren. De Aziatische landen zijn met Argentinië op de wereldmarkt de grootste leveranciers van biodiesel. Het product wordt in Azië doorgaans uit palmolie vervaardigd.

Beheer
WP Admin