Foto: Ronald Hissink RundveeNieuws

Wiersma over hogere fosfaatproductie melkvee: fluctuaties zijn er altijd

Landbouwminister Femke Wiersma zet niet in op aanvullend beleid nu de fosfaatexcretie van de melkveehouderij in het derde kwartaal van dit jaar gestegen is naar het hoogste niveau sinds begin 2022.

CBS stelde in de derde kwartaalmonitor voor de fosfaat- en stikstofexcretie van de veehouderij de verwachte fosfaatexcretie van de melkveehouderij bij van 76,4 naar 77,3 miljoen kilo fosfaat. Dat is 3,7 miljoen kilo boven het huidige fosfaatplafond voor de melkveehouderij en 5,5 miljoen kilo boven het plafond van 71,8 miljoen kilo fosfaat dat vanaf 2025 voor de melkveehouderij geldt.

Voorlopige cijfers

Wiersma benadrukt dat de cijfers van CBS voorlopige cijfers zijn. “Pas aan het einde van het tweede kwartaal van volgend jaar zullen de definitieve mestproductiecijfers bekend worden. Het is dus ook lastig hier nu al uitspraken over te doen. Fluctuaties zijn er altijd”, reageert de minister desgevraagd.

CBS stelde de verwachte fosfaatexcretie door melkvee naar boven bij vanwege een hoger fosforgehalte in het verse gras van 2024 ten opzichte van het gras van voorgaande jaren. Dit is het gevolg van het groeizame en vochtige weer.

Verlaging via voerspoor

Voor de minister staat buiten kijf dat de er voor de melkveehouderij en ook voor de andere sectoren nog een opgave ligt om in het kader van de verlaging van het nationale mestproductieplafond per 2025. “Via het voerspoor ligt er voor de melkvee de mogelijkheid de stikstofexcreties te verlagen en natuurlijk via de andere maatregelen zijn er ook effecten, zoals de huidige beëindigingsregelingen en de afroming van dierrechten.”

Vanaf 2025 wordt het nationaal fosfaatproductieplafond verlaagd naar 135 miljoen kilo. Hiervoor is een reductie van 10% nodig ten opzichte van de huidige prognoses. Het stikstofexcretieplafond wordt bijgesteld naar 440 miljoen kilo. Om dit te halen is nog ruim 8% reductie nodig. De verwachte fosfaat- en stikstofexcretie van de varkens- en pluimveesector werden in het derde kwartaal wel naar beneden bijgesteld ten opzicht van het tweede kwartaal. Vanuit de melkveehouderij werd bezorgd gereageerd op de toename van de fosfaatexcretie. In die sector dreigt een generieke korting als de productie niet tijdig verlaagd wordt.