Foto: Ruud Ploeg RundveeNieuws

Wakker Dier in aanval op ‘industriële’ melkveehouderij

Wakker Dier gaat vol in de aanval op de melkveehouderij.

Deze sector heeft in de ogen van de actiegroep de afgelopen tien jaar te veel een industrieel karakter gekregen met nadelige gevolgen. Ze spreekt van een ’droevig beeld’ van schaalvergroting en intensivering, terwijl ‘ernstige dierenwelzijnsproblemen’ amper aangepakt zouden zijn. Om het tij te keren is volgens Wakker Dier halvering van het aantal stuks melkvee nodig – met behoud van het aantal boeren.

‘In tien jaar niks verbeterd’

De actiegroep zette Wageningen Livestock Research aan het werk. Dat maakte een ’ongeriefanalyse’ van de sector, een inventarisatie van welzijnskwesties. Die geeft een redelijk genuanceerd beeld. Op sommige punten is het welzijn verbeterd, zoals ruimte in de stal, op andere niet, zoals poot- en klauwaandoeningen. Wakker Dier geeft er een uitgesproken negatieve draai aan en stelt dat er in tien jaar niks is verbeterd. Ze stelt onder meer dat uierontsteking een groot probleem is en dat de helft van de melkkoeien dat jaarlijks heeft. In het rapport staat dat een kwart tot een derde van de dieren die aandoening krijgt.

Reacties

  1. Wat is dat tegenwoordig hier met die site?of het lukt al helemaal niet om er op te komen of het is na 20 minuten weg.Dat is mij nu al 4x overkomen.

  2. Hier zijn het toch geen grote bedrijven.Kijk in Arizona (VS) en Californië daar heb je industriële bedrijven met 4 tot 10.000melkkoeien en geen ha grond om de koeien te laten grazen.Maar ook die koeien hebben het prima ook al krijgen ze de meest vreemde rantsoenen voorgeschoteld met katoenzaad,sinasappelschillen en veel maisgluten wat ze tot zeer hoge producties brengt.Die boeren hier met 100 tot 200honderd koeien zijn daar maar kleintjes die niet mee tellen en wat wil wakker dier?25 tot 40 melkkoeien.Die boeren in Denemarken en Duitsland blazen die boeren zo weg of is dat de opzet van onze vrienden van wakker dier?

    1. Ze staan helemaal niet op het melkpak. Natuurmonumenten staat op het melkpak.

Beheer
WP Admin