Na het maaien van de eerste snede in de eerste week van mei, past de oogst van de tweede snede begin juni heel mooi. - Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Voorkom schieten van gras door elke vier weken te maaien

Maaien tussen 1 en 7 juni past mooi op de maaidatum van de eerste snede. Dat stelt ForFarmers in een kennisbericht.

Schieten van gras betekent dat er een forse daling van de voederwaarde plaatsvindt. Hoe verder het geschoten gras is, hoe meer voederwaardedaling door de toegenomen stengelvorming en verhouting van het gewas.

Dat zal dan ook minder smakelijk zijn. Door de lagere verteringscoëfficiënt zal ook de drogestofopname ervan lager zijn. Ook laat dit type gras zich minder makkelijk conserveren, waardoor er meer kans is op bewaarverlies.

De meeste voedergrassen schieten tussen 25 mei en 7 juni. Het beste is te maaien in het midden van deze periode, stelt ForFarmers in een kennisbericht. Dat sluit ook aan op de oogst van de eerste snede die veelal tussen 2 en 8 mei is gewonnen.

Juiste stoppelhoogte rond 7 centimeter

De periode van hergroei van vier weken onder de omstandigheden van de afgelopen maand, zorgt ook voor voldoende massa om in te kuilen met behoud van voederwaarde.

Met een maaidatum van de tweede snede begin juni zal de volgende snede dus rond 30 juni komen te liggen. Hou rekening met een juiste stoppelhoogte rond 7 centimeter, zodat er snel hergroei plaatsvindt.


Nieuwsbrief gras

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen gras.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin