De jongste generatie stieren worden in de praktijk getest. Pas als hun dochters zich onderscheiden, komen ze in de publicatielijst. RundveeNieuws

Volgende generatie stieren aan zet

Stier Double W Ranger heeft met zijn zonen Woody en Random opvolgers. Jacuzzi is opnieuw koploper bij de roodbonten, terwijl zijn zoon Eloy bij zwartbont hoog scoort.

Fokkerijorganisaties laten zich leiden door fokwaarden en verwachten vooruitgang van nieuwe generaties. Het vertrouwen van ki’s is versterkt. Dit komt omdat er betere voorspellingen kunnen worden gemaakt. Dit doordat er meer rekenkracht van computers is in combinatie met informatie over genen. Het is te berekenen dat jonge generaties winstgevender zijn dan voorgaande, zo is de gedachte.

Veehouders tellen aan het eind van een koeienleven de knopen. De eindafrekening wordt gemaakt als de koe is afgevoerd, de opbrengsten bekend zijn en de kosten per levensdag in mindering worden gebracht. Niet de jongste koeien, maar de oudste dieren zijn het meest winstgevend. De fokwaardeschatting van augustus 2023 is een aardig voorbeeld van de tegenstrijdigheid tussen winst in fokkerij en winst in melkveehouderij.

Aantrekkelijke fokwaarden

De jonge fokstieren Woody en Ranger hebben zeer aantrekkelijke fokwaarden en nestelen zich in de top van de NVI-ranking. Hun vader is Double W Ranger, die als jonge stier ook tot de top behoorde. Nu de oudste Ranger-dochters echter vierdekalfs zijn, en veertigduizend melkgevende dochters in de fokwaarde zitten, blijkt Ranger slechts gemiddeld in levensduur en productie. Dit ondanks zijn kwaliteiten ten aanzien van gehalten en benen.

De vader van Ranger – de elf jaar oude Reflector – doet het op onderdelen zoals productie, levensduur, vruchtbaarheid en uiergezondheid heel wat beter dan zijn zoon. Tegelijkertijd scoort Reflector wel duidelijk minder dan de fokwaarden van zijn kleinzonen Woody en Random. Voor de veehouder is het de vraag welke winst er wordt bedoeld: winst van de fokkerij of winst van de melkveehouderij?

Woody hoogste kg-eiwitvererver

Willemshoeve Woody (Ranger x Jetset x Chevrolet) blijkt een unieke combinatie te hebben van een hoge melkaanleg en een positieve gehaltenvererving. Hierdoor is Woody ook de hoogste kilogram-eiwitvererver in Nederland. Daarbij heeft zijn exterieurfokwaarde nauwelijks zwakke punten, terwijl de uiers van de Woody-dochters sterk en vast zijn aangehecht. Ook in Duitsland heeft Woody hoge fokwaarden, maar zijn dochters in de Verenigde Staten doen hem daar niet opvallen. Het sperma van Woody is ruim voldoende in voorraad.

Willemshoeve Woody heeft de combinatie van veel melk, positieve gehalten en vast aangehechte uiers.
Willemshoeve Woody heeft de combinatie van veel melk, positieve gehalten en vast aangehechte uiers. Zijn dochters zijn open gebouwd. – Foto: Han Hopman

Topstone lijstaanvoerder Duitsland

De fokwaarden van Salinero (Rush Hour x Topgear x Balisto) zijn constant. Zijn beenvererving is met 118 van de buitencategorie. De bouw van de Salinero-dochters zal veehouders aanspreken. Zijn dochters zijn niet te groot, hebben breedte in voorhand en bekken en bewegen zich makkelijk in de stal. Het sperma van Salinero is beperkt beschikbaar.

Topstone (Topshot x Rubicon x Aikman) heeft in Nederland 161 dochters aan de melk. De stier staat in Duitsland bij Masterrind en is bij de oosterburen de lijstaanvoerder. De Topstone-dochters zijn melkrijk en zijn evenredige dochtergroep in Leeuwarden oogstte waardering. Zijn halfbroer Topmodel (Topshot x Silver x Supersire) fokt duidelijk groter. Daarbij hebben zijn dochters hogere gehalten.

Topstone en Topmodel zijn twee halfbroers uit Duitsland. De rijzige Afke 17 is een goed voorbeeld hoe Topmodel vererft. Eigenaar is Mts. De Vries in Bantega. – FOTO: WOLFHARD SCHULZE

Random doet stapje terug

Koepon Random (Ranger x Board x Solution) steeg de vorige indexdraai 157 euro in zijn productie-index. Vier maanden later zakt zijn productie-index met 37 euro. Toch blijft er een goede melkvererving met hoge gehalten over. De Random-dochters zijn vrij zwaar en lopen goed.

Na een grote stijging in april doet Random nu een stapje terug. Hoge gehalten, een prima beenscore en gunstige melkaanleg kenmerken hem. Op de foto Kapri 19, eigenaar Kuiper uit Denekamp. – Foto: Alger Meekma

De Deense stier Bahrain (Bosman x Sergio x Pop) heeft nooit in de top van de indexlijsten gestaan, maar als oudere stier onderscheidt hij zich positief in vele landen. In Nederland worden er 560 dochters van hem gemolken, waarvan de oudsten drie keer gekalfd hebben. Het uiterlijk voldoet niet aan het perfecte plaatje. Daarvoor zijn ze namelijk te klein, te licht en zijn er aanmerkingen op de bovenbouw. Maar de dochters zijn productief, hebben hoge gehalten en worden elk jaar beter.

De invloed van Double W Ranger wordt door zijn zonen Woody en Random groter in Nederland. Topshot met zijn zonen is een alternatief. 

Jacuzzi ook bij zwartbont in beeld

De roodbonte Jacuzzi (Livington x Incentive x Titanium) staat al langere tijd hoog bij de rode Holstein-stieren. Inmiddels is hij ook bij het zwartbonte vee in beeld. In Engeland, waar vrijwel geen roodbonte dieren voorkomen en er geen aparte roodbonte fokwaardebasis is, scoort Jacuzzi ook hoog. Zijn zeer hoge vetgehalte is aantrekkelijk. Dat, in combinatie met een goede melkaanleg, maakt hem goed bruikbaar. Zijn index duidt wel op rechte benen en zo af en toe een langzaam melkende dochter. Helaas is de stier dood, maar er is voldoende sperma beschikbaar.

Niet alleen in Nederland scoort Jacuzzi met zijn fokwaarden. Tussen de zwartbonten in Engeland staat hij hoog. Willskracht Warsi 1112 is eigendom van Abbink Melkveebedrijf in Vriezenveen. – Foto: Alger Meekma

Uit de succesvolle Geertje-familie van familie Scholten uit Dalfsen komt Aalshorst Rody (Riverboy x Fanatic x Kylian) voort. Hij is niet veel gebruikt, wat enigszins verwondert. Zijn dochters zijn kleiner, compact, gezond, vruchtbaar en probleemloos waarmee een hele rits wensen van veehouders wordt vervuld. Blijkbaar hebben veehouders met zwartbont vee Rody nog niet in beeld.

Kompas Olga 1170 is een dochter van Rody. De stier laat gezonde, vruchtbare en laatrijpe dochters na. Eigenaar is Mts. Hofmeijer v.d. Kuip in Dalerveen. – Foto: Alger Meekma

Harm verhoogt productie bij MRIJ

De internationaal vermarkte Rubels blijkt dochters te geven met fraaie uiers waaruit veel melk komt. Daarbij hebben ze kromme benen. Crown-Red heeft zwartbonte ouders en brengt nieuwe bloedlijnen bij de roodbonte in. Zijn dochters imponeren in bouw en uier.

Harm blijkt bij het MRIJ-ras de stier voor verhoging van de productie. Aan het gewenste rastype schiet Harm voorbij, daarvoor zijn zijn dochters te groot en smal. Maar er zijn stieren die beter voldoen aan het MRIJ-type. De eerste dochters van Soreno zijn aan de melk. Soreno heeft geen Baltimore in zijn afstamming wat wenselijk is voor het ras.

Buitenlandse stieren ondervinden hinder van omrekeningen. Exterieur is niet te vergelijken. Importeurs maken zelf een keuze.
Beheer
WP Admin