Runderslachterij van Vion. - Foto: Misset RundveeNieuws

Vion start met 100% NL Weide-rund

Vion start met een programma met de naam 100% NL Weide-rund. Hiermee mengt het concern zich in de strijd om de Nederlandse weidekoe.

Melkveehouders die hun uitstoot van melkvee al aan Vion leveren, ontvingen dit bericht. Nadat een ondernemer zich heeft aangemeld, draait deze direct mee in het programma. Ze krijgen bovenop een marktconforme prijs een weidetoeslag van 10 cent per kilo. Hiervoor moeten melkveehouders een geldig certificaat overhandigen van volledige weidegang. Dat betekent dat de dieren minimaal 120 dagen per jaar 6 uur per dag weidegang moeten hebben gehad. Melkveehouders die een slachtkoe aanbieden moeten minimaal een dag voor de slacht van de koe het Weide-certificaat doorgeven. De deelnemende slachterijen zijn Vion Tilburg en Slachthuis Dokkum. De slachterij stelt verder geen eisen waar een melkveehouder de melk levert.

Vion wil volledig uitgaan van de ketengedachte en door middel van het eigen Rundveenet slachtlijnbevindingen terugkoppelen naar de leverancier. Melkveehouders die in het programma Waddenrund deelnamen, gaan automatisch mee in het nieuwe programma. Vion legt tevens de eis neer dat de dieren in Nederland moeten zijn geboren.

Andere weideprogramma’s

Eerder deze week meldde supermarktconcern Albert Heijn dat het na een pilot in samenwerking met A-ware, Heijdra Vleesvee en HiltonFoods Holland onder ‘beter voor’-label vlees van afgemeste melkkoeien in de schappen wil hebben. Welke meerprijs deze melkveehouders krijgen, maakt AH vanwege concurrentiegevoelige informatie niet bekend. Jumbo kondigde vorige maand aan rundvlees van Nederlandse melkkoeien die weidegang hebben gehad te verkopen. Hiervoor komen leden van FrieslandCampina in aanmerking. Zij krijgen een opslag van 5 cent per kilo en als ze alle uitstootvee leveren aan Verhey Vlees, kunnen ze een extra van 2 cent per kilo tegemoetzien.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien en -stieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Slachtkoeien
  • Slachtstieren
  • Reacties

    1. Ik kan zien dat er verschrikkelijk veel geld te verdienen is met al die ouwe taaie bliksems voor een appel en een ei op te kopen en als “premium weide vlees” te verkopen. Gooi die melkveehouders ook nog een botje toe en ze springen er met zijn allen bovenop. Heb net een AH reclame opgezocht van “mals” rundvlees met als tip “zuur toevoegen om het nog malser te maken”… , bereidings tijd 4 – 4.4 uur…, of “de bereiding de dag van tevoren te beginnen”… Je weet dan dat je “bagger” koopt!

    Beheer
    WP Admin