Venray: meer melk mag naar lactoferrinefabriek Vreba Melkvee
Vreba Melkvee mag melk van andere bedrijven gebruiken voor lactoferrinefabriek in Vredepeel, beslist gemeente Venray.
De lactoferrinefabriek bij Vreba Melkvee hoeft niet alleen te gaan draaien op melk van het melkveebedrijf in Vredepeel (L.). Het mag wat betreft de gemeente Venray hiervoor ook melk van andere bedrijven gaan gebruiken. Dat mag zolang die andere bedrijven maar eigendom zijn van Vreba. Dit blijkt uit een advies van burgemeester en wethouders en een brief aan de omgevingsdienst RUD Zuid-Limburg.
Daarmee komt de gemeente terug van het standpunt eerder dit jaar dat Vreba in de lactoferrinefabriek alleen melk van het bedrijf in Vredepeel mag verwerken. Vreba, het grootste melkveebedrijf van Nederland, vroeg bij de provincie Limburg een vergunning aan voor de lactoferrinefabriek, modernisering van de stallen en een mestverwerkingsinstallatie. Er is een vergunning aangevraagd om aanzienlijk meer melk te gaan verwerken dan op de hoofdlocatie in Vredepeel wordt geproduceerd. Dit blijkt uit het beoordelingsbesluit milieueffectrapportage (MER) van de provincie Limburg.
223.069.896 liter rauwe melk per jaar
Volgens de stukken ligt er een vergunningaanvraag voor ‘de bewerking van 216.153 ton per jaar (592,3 ton per dag x 365 dagen per jaar) of 223.069.896 liter per jaar rauwe melk’. Daarbij wordt wat betreft de aanvoer van rauwe melk van andere melkveebedrijven in eigendom van Vreba (zogenoemde satellietbedrijven) uitgegaan van 15 vrachten melk per dag, aldus de provincie.
De beoogde productie is 20.673 ton room per jaar; 49.149 ton geconcentreerde magere melk per jaar en 22 ton lactoferrine.
Voor verlening van een vergunning, moeten Gedeputeerde Staten (GS) van Limburg eerst beoordelen of er een milieueffectrapportage nodig is. GS besloten al dat een MER niet nodig is.
Aanvraag vergunning voor 2.370 melkkoeien
De provincie verwacht geen nadelige milieueffecten als gevolg van de plannen. Vreba vroeg bovendien voor minder dieren een vergunning aan dan nu op alle drie locaties aan de Vredeweg is toegestaan. Ze vragen toestemming voor 2.370 melkkoeien en 301 jongvee. Dit aantal ligt 525 koeien en 819 jongvee lager dan het huidige maximum. De aangevraagde ammoniakemissie van 21.067 kilo per jaar is eveneens veel lager dan het ammoniakplafond voor de locaties in Vredepeel, constateert de provincie.
Verkeersbewegingen
Het vrachtverkeer, zoals voor melktransport, neemt wel toe. In de natuurvergunningen voor de melkveebedrijven is geen rekening gehouden met het vrachtverkeer, maar dat zou geen probleem hoeven te zijn. De Raad van State oordeelde in 2020 dat als voor een bepaald project, zoals een veebedrijf, eenmaal een natuurvergunning is verleend, die dan ook geldt voor de verkeersbewegingen die daarmee gepaard gaan.
Had Venray vorig jaar niet de grote broek aangetrokken dat er een hoop niet volgens bouwblok en verguning was gebouwd of toegestaan volgens bestemingsplan . Of heb ik dat verkeerd ?. En nu dit . Wat heeft de omkeer teweeg gebracht . Of is het tog de grote hebben de macht .
Wat zijn de Van Bakels de rest toch altijd te slim af.