Henk Bleker. Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Vee&Logistiek praat met NVWA over kalvertransport

Vee&Logistiek Nederland gaat in gesprek met de NVWA over de processen verbaal die vorige week zijn opgelegd aan kalvertransporteurs.

3 internationale transporten werden aangehouden omdat de drinkvoorziening van de dieren volgens de NVWA niet op orde was.

‘Bestaande verordening anders uitgelegd’

Henk Bleker, voorzitter van de transportorganisatie was niet te spreken over de kritiek van de NVWA. “De NVWA is op eigen initiatief de bestaande transportverordening anders aan het uitleggen. Het is niet op verzoek van de Europese Commissie of andere lidstaten”, zegt Bleker. Volgens hem bestaat de transportverordening al ongeveer tien jaar en voldeden de auto’s gewoon aan deze regels. De auto’s voldoen aan de regels en zijn door de RDW goedgekeurd.

Drinkmogelijkheden verbeteren

“We zijn best bereid de drinkmogelijkheden voor kalveren in de auto’s te verbeteren, maar dan moeten we wel weten hoe we dat moeten doen en dan moeten we de tijd krijgen om de vrachtwagens aan te passen”, aldus Bleker. Hij verwacht dat transporteurs  hiervoor een half jaar tot een jaar nodig hebben.

Kortgeding overwogen

Als de NVWA niet akkoord gaat met het voorstel van de brancheorganisatie, overweegt Vee&Logistiek Nederland een kortgeding aan te spannen over de processen verbaal die de kalverimporteurs kregen. Tot sancties hebben deze processen verbaal nog niet geleid.