Gert (52) en zijn broer John Emmink (54) hebben een vleesveebedrijf met 230 Blondes d’Aquitaine. De andere vennoten zijn Sandra (48), de vrouw van Gert, en Imca (52) en Hylke (24), de vrouw en zoon van John. - Foto: Michel Velderman RundveeFoto

Veehouders schalen huisverkoop rundvlees op

Vanaf 2008 investeert vof Emmink in groei van de vleesveestapel. De vennoten professionaliseren de verkoop van rundvlees aan huis.

Het bedrijf van Gert en Saskia Emmink in Balkbrug (Ov.). Op deze locatie houdt de VOF het vrouwelijke vee en het jongvee. In 2015 is op deze plek ook een boerderijwinkel gerealiseerd. - Foto's: Michel Velderman

Op het bedrijf lopen 75 koeien, 60 stuks jongvee en 3 fokstieren. In totaal is er 58 hectare grond in gebruik.

Zo’n 500 meter verderop ligt het bedrijf van John en Imca Emmink. Boven in de foto is de open hellingstal voor het afmesten van vleesstieren te zien.

De vof houdt 95 vleesstieren en laat jaarlijks 60 tot 70 stieren slachten.

De vleesveehouderij is ontstaan uit de veehandel waarmee Henk Emmink (79) begon. Hij ging van varkenshandel ook naar handel in vleeskalveren. De zonen zijn nog steeds actief als veehandelaren.

In 2012 is op het bedrijf van John en Imca Emmink een hellingstal gebouwd. De vennoten breiden graag uit in de stierenmesterij.

De stieren gaan naar Van den Berg Vleesexperts in Dodewaard, die het vlees levert aan keurslagers.

Het stierenvlees voldoet aan de eisen van het 2 sterren Beter Levenlabel van de Dierenbescherming.

Gert en zijn vrouw Sandra in de boerderijwinkel. Jaarlijks worden circa 15 tot 16 koeien per jaar geslacht voor verkoop van rundvlees aan huis.

De vof wil graag de rundvleesverkoop in de winkel uitbreiden, want dat biedt de beste marge en groeikansen.

Het bord aan de weg met het opschrift ‘Uut ’t Veld, écht boerderijvlees’ attendeert voorbijgangers op de boerderijwinkel.

De vennoten verkopen naast rundvlees, ook (streek)producten van andere boeren in de regio. “Zo versterk je elkaar”, zegt Gert Emmink.

Gert Emmink snijdt rundvlees voor gourmetschotels. Zijn slagersvakopleiding komt goed van pas bij de vleesverkoop aan huis.

Het opmaken van de gourmetschotels.

Met de kerst in aantocht is er veel vraag naar gourmetschotels.

Gert wil zelf meer rundvlees verwerken. Hij heeft geïnvesteerd in een ruimte voor vleesverwerking en koel- en vriescellen.

De opslagcapaciteit voor het bewaren van vlees in de koeling of vriezer is flink vergroot. “Dat maakt ons flexibeler in de levering van vlees aan huis en aan boerderijwinkels in de regio”, zegt John.

Beheer
WP Admin