Lees alles over de varkensprijs van Vion in de wekelijkse marktanalyse van Boerderij. - Foto: Koos Groenewold VarkensNieuws

Varkensprijs Vion verder omlaag door druk op bijproducten

De vleesvarkensnotering van Vion gaat verder omlaag. Deze week zet het vleesconcern zijn basisprijs op € 2,28 per kilo geslacht gewicht. Dat komt overeen met € 2,092 per kilo exclusief btw. 

Daarmee vaart de slachterij een andere koers dan producenten en veehandel aangeven in de DCA Beursprijs, die deze week onveranderd noteert.

De oorzaak voor de prijsdruk is volgens Vion de druk die op de slachtbijproducten staat. Aziatische afnemers blijven de prijzen verlagen. Verder loopt de vleesafzet voor constante prijzen. Door het aanhoudend goede weer, hier maar ook in Zuid-Europa, is de gebruikelijke prijsdaling bij de nekken zelfs minder groot dan in eerdere jaren het geval was.

Lees verder onder de grafiek varkensprijs Vion

Druk nog niet van Duitse ketel

Daar staat tegenover dat de prijsdruk in Duitsland lijkt toe te nemen. Hoewel Vion in Duitsland deze week een zogenoemde ‘Hauspreis’ hanteert, die € 0,05 lager ligt dan de noteringen van andere Duitse slachterijen, blijven de varkens volop komen. Boeren en handelaren gaan niet massaal op zoek naar alternatieve kanalen of vinden die in ieder geval niet.

De Duitse slachterijen gaven afgelopen week al aan dat de uitbetaalprijs met € 0,10 omlaag zou moeten. Met dinsdag als vrije dag in Duitsland vanwege de eenwording, is deze week een korte werkweek. Dan hebben slachterijen ook bij weinig aanbod al snel voldoende dieren, dus is het ook makkelijker om dan druk te zetten.

Toch verwachten Nederlandse handelaren die veel zaken doen in Duitsland niet dat de klad erin komt. De stemming is niet denderend, maar het is niet zo dat slachterijen varkens afzeggen. Ze trappen de prijs niet naar beneden, is hun idee. Toch sluiten ook zij een prijscorrectie niet uit. ‘Maar slachters zetten geen massale druk omdat er gewoon weinig varkens zijn’, aldus de handelaren.

Beheer
WP Admin