Hybride vleesproducten, zoals ontwikkeld door Van Loon Group, combineren vlees met plantaardige ingrediënten om de CO₂-voetafdruk te verlagen. Foto ter Illustratie. Foto: Canva/Antonina Viasova AlgemeenNieuws

Van Loon Group gaat vol voor hybride vlees

Vleesverwerker en foodservicebedrijf Van Loon Group zet in op ontwikkeling van hybride producten van vlees met plantaardige ingrediënten. Het aandeel van hybride vleesproducten in het totaal is nu nog een bescheiden 3% maar hier zit groei in. In 2027 wil Van Loon op 7,5% zitten. Dat blijkt uit het MVO-jaarverslag van het Brabantse bedrijf.

Het bedrijf heeft een speciale vezel ontwikkeld voor hybride vleesproducten, FiberFort. Deze wordt gemaakt van veldbonen en erwten. Hybride gehakt, bijvoorbeeld, heeft een percentage van 5% tot 40% van dit plantaardige materiaal.

Van Loon is in 2024 gestopt met de productie van vleesvervangers. De markt hiervoor is na een groeiperiode gekrompen. Volledig veganistische en vegetarische producten blijven volgens inschatting van het bedrijf een nichemarkt en dragen onvoldoende bij aan de eiwittransitie. Doel van retailers in Nederland is dat in 2030 het eiwitaanbod 50% dierlijk en 50% plantaardig is.

Omzetdaling na jaren groei

In het afgelopen jaar heeft Van Loon Group een omzet gerealiseerd van €1,03 miljard. Dat is €30 miljoen minder dan een jaar eerder. De jaren daarvoor kende het bedrijf een snelle groei in omzet.

Van Loon Group heeft in Son en Breugel zijn hoofdkwartier en heeft in Nederland 9 productielocaties met in totaal 2.400 medewerkers. Sinds 2023 heeft het een minderheidsbelang in het Belgische Q-Food.

Het bedrijf ziet zichzelf als ketenregisseur voor varkens- en rundvlees. Naast de divisie Beef & Pork zijn er een divisie Retail & Foodservice en een divisie Convenience. De producten bestaan dan ook naast vlees uit een breed assortiment aan foodproducten, inclusief hybride vleesproducten en salades.

Duurzaamheid en CO2-inzicht

Van Loon Group wil vooroplopen in duurzaamheid. De varkensproductie gebeurt via de keten Nederlandse Varken op z’n Best. Deze werkt met blockchaintechnologie. Hierin is tot op boerderijniveau te zien wat de CO2-footprint is per varkenshouder. Er is een pilot gestart waarin staarten niet meer gecoupeerd worden van varkens; 95% van de varkens wordt nu nog wel gecoupeerd.

Dit voorjaar sloot Van Loon Group de uitbeenderij van Best Star Meat Pork in Roosendaal.

Reacties

Je moet een account hebben om te reageren

Voordelen van een account:

Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.

Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.