Demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. - Foto: Roel Dijkstra AlgemeenNieuws

Van der Wal blij met versoepeling Europese natuurwet

Nederland heeft in Brussel voorkomen dat landbouw op veengrond helemaal onmogelijk zou worden. Als het aan de Europese Commissie had gelegen, zou het veenweidegebied moeten worden vernat tot op het niveau van het maaiveld.

Bij de onderhandelingen tussen het Europees Parlement, de lidstaten en de Europese Commissie is die verplichting geschrapt. Maar boeren en grondeigenaren zullen onder de nieuwe Natuurherstelverordening wel worden verplicht om vernattingsmaatregelen te nemen in veenweidegebieden.

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) geeft in een brief aan de Tweede Kamer aan dat het oorspronkelijke voorstel voor de nieuwe Europese natuurherstelwet op veel punten is gewijzigd. Ze is blij met de wijzigingen, al haalde ze niet alle wensen binnen. De aanpassing van de verplichte vernatting van veengronden is er mede gekomen op aandringen van Nederland.

Onwerkbare uitvoeringspraktijk

Zoals het aanvankelijk was geformuleerd zou de verplichting voor de vernatting van veengronden hebben geleid tot een onwerkbare uitvoeringspraktijk. Nederland was niet het enige land dat zich tegen die tekst verzette. Ook andere landen met veel veengronden wilden een ruimere definitie. Er staat nu in de nieuwe regels dat veengronden moeten worden vernat, maar er staan geen specifieke eisen in voor het waterpeil. Bovendien laat de nieuwe regelgeving toe rekening te houden met lokale en nationale omstandigheden.

Een van de andere heikele punten was het verslechteringsverbod, dat de Europese Commissie voor ogen had. Dat hield in dat alle natuur, ook die buiten Natura 2000-gebieden, niet mag verslechteren. Dat zou in dichtbevolkte gebieden met veel economische activiteit vrijwel zeker betekenen dat er nauwelijks nog nieuwe activiteiten zouden kunnen worden toegestaan.

Compensatie in natuurgebieden

“Het tegengaan van elke mate van verslechtering zou voor Nederland onwerkbaar zijn geweest”, aldus Van der Wal. Hert bereikte compromis leidt er nu toe dat er tussen natuurgebieden kan worden gesaldeerd. Dat betekent dat een verslechtering op de ene plaats kan worden gecompenseerd met verbetering of uitbreiding van natuur in een ander gebied. Verder is vastgelegd dat natuurverslechtering door klimaatverandering niet aan de lidstaten kan worden toegerekend; daarnaast kan verslechtering wel worden toegestaan als het gaat om projecten voor hernieuwbare energie en voor de nationale defensie.

Van der Wal heeft enkele weken geleden al aangegeven in Europa in te stemmen met het bereikte compromis over de Natuurherstelverordening. Volgens Van der Wal maakt Nederland zich in Brussel onmogelijk als het tegenstemt of zich onthoudt van stemmen. “Daarmee zetten we onszelf in toekomstige Brusselse onderhandelingen buitenspel. Met een stem voor het voorstel laten we zien dat we een betrouwbare onderhandelingspartner zijn (…).”

Reacties

  1. Lees ik het goed? Wil van der Wal een betrouwbare overheid zijn? Zou zeggen begin eerste eens in eigen land. Wat is dat toch met Europa. Is Timmermans als groene paus er weg, beginnen Hoekstra en Rutten daar groen te preken. Je moet toch je geloofwaardigheid wel flink laten gaan om daar te willen zitten.

Beheer
WP Admin