Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Van der Plas: BBB zegt rekeningen bij Rabobank op

De BoerBurgerBeweging stopt met bankieren bij Rabobank.

Dat heeft partijleider Caroline van der Plas gezegd in reactie op uitlatingen van Rabobank-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer over leningen aan boeren. Hij noemt het ‘zeer onwaarschijnlijk’ dat een boer in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied nog een lening krijgt voor uitbreiding.

‘Gewoon ondernemers’

Van der Plas noemt dat ‘je reinste discriminatie’, zegt ze in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag (EO). “Want boeren zijn gewoon ondernemers, die zitten gewoon binnen de wet.” Vlak naast de speciaal beschermde natuurgebieden moet de stikstofuitstoot flink naar beneden, zo is te zien op de veelbesproken ‘stikstofkaart’ van het kabinet. In die gebieden zullen vermoedelijk boeren moeten verdwijnen.

Als je dit bij andere ondernemingen zou doen, staat heel Nederland op de kop

“Je kan niet ondernemers op slot zetten door te zeggen: jij zit bij een stukje kwetsbare natuur, nu gaan we jou geen lening meer geven”, aldus Van der Plas. “Als je dit bij andere ondernemingen zou doen, staat heel Nederland op de kop.” In reactie is de partij ‘nu bezig om onze eigen rekeningen op te zeggen bij de Rabobank’, zegt de politica. “Ik vind het heel slecht.”

Ook politiek wil Van der Plas kijken of er iets te doen is tegen het besluit van Rabobank. “We gaan wel kijken in hoeverre dit überhaupt kan”, zegt ze. Mogelijk gaat haar partij opheldering vragen van het kabinet.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

 1. Rabobank heeft gelijk in deze mits het niet gaat om opzeggen bestaande financieringen. Op basis van onzekerheid kun je het alleen al vanuit zorgplicht naar de klant niet financieren.
  De bal ligt bij de overheid, niet bij de bank.
  Nu financieren op basis van volle stal en 9 euro per m2 en straks de opbrengst van een halve stal en grondwaarde van 3 euro? Kan de factuur naar van der Wal?

  1. Nee,de factuur kan naar de regering als deze besluit om een onherroepelijke vergunning in te trekken.

  2. Helemaal gelijk. Iedere bank maakt een risico analyse en financiert op basis van die analyse. Op grond van de huidige situatie heeft men een nieuwe analyse gemaakt en geconstateerd dat financieren in veel gevallen niet mogelijk is.
   Caroline van der Plas heeft zich laten kennen als een populist.

  3. Die zorgplicht heeft de Rabo zich de laatste 20 jaar niks van aangetrokken. Ze hebben hun klanten zelfs gehersenspoeld dat schaalvergroting de enige weg is.
   Maar uitbreiding is toch helemaal niet meer mogelijk?
   Als ik het goed begrepen heb dan wil Rabo helemaal geen bedrijf meer bijfinancieren voor onderhoud, aanpassingen etc nabij natuurgebieden en daarmee werken ze dan mee met de overheid om bestaande gezonde bedrijven zonder uitbreidingsplannen,maar wel willen verduurzamen,de nek om te draaien . Ieder bedrijf is anders. Alle bedrijven bij natuurgebieden over 1 kam scheren, is gewoon een politieke keuze van de Rabo. Ruimt Alle Boeren Op.

 2. Bij een bank geld lenen betekend een hoop gez…..! Buiten de bank om geld lenen wordt steeds meer gedaan, sterker over 10 jaar zijn de banken een onbelangrijke factor. Lang leve Wiebe Draaier en zijn vrienden

 3. Google maar eens op AGRINL en daarna op de naam vd “onafhankelijk” voorzitter van deze club en dan kom je erachter met wat voor bedrijven je zaken doet.

 4. Goed zo Caroline. Dat heeft ons bedrijf 40 jaar terug al gedaan wegens niet onafhankelijke bemoeienis van locale bestuurders.

 5. Eigenlijk is het gewoon een hele grote *** die Draaiier. Je ondernemers laten zakken in de stront. Laten we het grof benoemen, misscchien komt dat beter over. Liiever de pluimveeslachterij-sector in Oekraïne steunen toch Draaiier? Dan kan’t hier in Nederland wat minder en kunt u met Tjeerd de Groot in’t vliegtuig overal naar toe. Toch?deze reactie is automatisch gemodereerd

 6. Topman van de Rabo Wiebe Drayer is ook lid van D66, die partij wil koste wat kost hun eigen agenda doordrammen, is het niet via de politiek, dan wel via de financiering van de boeren. “boeren naast een natuurgebied krijgen niet meer vanzelfsprekend een lening” ,naast een natuurgebied, is dat 500 m, of 2 km, zo wil D66 de veestapel halveren.
  Het aantal monden op de wereld neemt toe, en de voedselproduktie neemt af, het wordt tijd dat de grachtengordel hun egoistische bril afzet, van als ik maar genoeg te eten heb, en de rest kan mij niet schelen.

Beheer
WP Admin