Van Dam: Turkije moet situatie rond diertransport verbeteren RundveeAchtergrond

Van Dam: Turkije moet situatie rond diertransport verbeteren

Turkije moet de omstandigheden voor diertransporten aan de grens verbeteren. Dat vindt Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken.

Hij roept de Europese Commissie op er bij Turkije op aan te dringen de omstandigheden aan de grens te verbeteren. “Er kan worden aangedrongen op vereenvoudiging van de administratieve handelingen en een vroegtijdige screening van noodzakelijke exportdocumenten”, geeft Van Dam als voorbeeld in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin beantwoordt hij vragen van Marianne Thieme (PvdD).  Belangenorganisatie voor diertransporteurs, Vee&Logistiek Nederland heeft aangekondigd haar leden op te roepen om de grensovergang bij Turkije gedurende de maanden juli en augustus te mijden.

Veel mis met diertransporten

Dierenrechtenorganisatie Eyes on Animals constateert dat er veel mis is met diertransporten richting Turkije. Bij 70% van de geïnspecteerde transporten naar Turkije wordt de EU-transportwet systematisch overtreden door onder meer overschrijdingen van maximumtransporttijden, onrealistische tijdsplanningen, valse verklaringen over rustplaatsen, extreme temperaturen, gebrek aan water en voedsel, overbelading van wagens, ontbrekende strobedding en onvoldoende stahoogte.

Beheer
WP Admin